Невинен мъж, излежаващ 35-годишна присъда, бе освободен от затвора отчасти

...
Невинен мъж, излежаващ 35-годишна присъда, бе освободен от затвора отчасти
Коментари Харесай

Стар епизод на „Ловци на митове“ помогна за освобождаването на невинен мъж, лежал 21 години в затвора

Невинен мъж, излежаващ 35-годишна присъда, бе освободен от пандиза частично с помощта на излъчването на остарял епизод на „ Ловци на легенди “.

През септември 1986 година двама братя умират при пожар в апартамент в югозападната част на Чикаго. Брат и сестра съумяват да се измъкнат и споделят на полицията, че съгласно тях пожарът е разпален от съседката им в отговор на гибелта на нейния брат (за който се твърди, че е умрял от ръцете на улична тайфа, известна като Латинските крале (Latin Kings)), обяснява Innocence Project.

Съседката е разпитана, само че тя упреква 18-годишния Джон Галван, брат му и трети комшия - Артур Алмендарез. Други съседи също упрекват тримата души и Джон, който по време на пожара е спял в дома на баба си, е задържан.

Полицията споделя на Галван по време на разпита, че в случай че уличи останалите в закононарушението, ще може да се прибере вкъщи. Впрочем същото предложение е отправено и към Артур. В края на краищата и тримата подписват признания, в които се споделя, че са направили закононарушението. В тях те признават, че са хвърлили коктейл Молотов през прозореца на жилището. По-късно Джон и Артур споделят, че тези признания са изтръгнати след физическо принуждение, до момента в който третият упрекнат добавя, че ги е подписал, до момента в който е бил пийнал и без да му бъдат прочетен правата. Впоследствие и тримата са упрекнати в ликвидиране от първа степен и палеж при утежняващи условия.

При признанието на Галван обаче съществува един проблем, който след това ще помогне при отхвърлянето на присъдата. Той твърди, че е запалил коктейла Молотов с цигара. Години по-късно, когато към този момент е на 39, Галван гледа излъчването на остарял епизод на „ Ловци на легенди “ от килията си и вижда, че това на процедура е невероятно. Шоуто тества холивудски стандарти, като да вземем за пример дали хвърлянето на цигара в бензинова локва ще я възпламени. След няколко обезверени опита ловците на легенди в края на краищата заключават, че е невероятно да се възпламени огън с цигара (те даже я натриват няколко пъти из локвата без успех).

И по този начин, въпреки и да ви предлагаме да гасите цигарите си в предопределените за това места, в случай че се окажете в прекомерно затруднена обстановка, знайте, че е допустимо да го извършите и в локва бензин.

Галван се свързва с адвокатката си, която по случайност е гледала същия епизод, и тя се заема с по-задълбоченото изследване на този аспект от случая. Оказва се, че през 2007 година екип от откриватели от американското Бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF) е проучвал същото нещо, след няколко души, обвинени в подпалването на пожари, твърдели, че палежите са провокирани инцидентно от цигари. Екипът се пробва цели 2000 пъти да провокира пожар от бензин благодарение на цигара. Дори пръска бензина върху запалената цигара. Разбира се, изцяло безрезултатно.

„ Въпреки нещата, които виждате в екшъните, стартирането на цигара върху диря от бензин няма да докара до възпламеняването ѝ (ако приемем, че равнищата на О2 са естествени и не съществуват необикновени условия “, споделят от бюрото по това време пред The Scotsman.

„ Това е по този начин, защото контактът на бензина с най-горещата нажежена част от пепелта е стеснен и рентгеновата термография демонстрира, че тя е извънредно локализирана. “

С помощта на няколко специалисти по палежи, които удостоверяват, че е невероятно да се възпламени бензин с цигара, както и очевидци, които признават, че полицейският служите, който е взел показанията, е употребявал принуждение, юристите на Галван съумяват да го оправдаят. Те апелират присъдите и няколко години по-късно и трите са анулирани.

„ Случаят на господин Галван ни демонстрира какъв брой значимо е да се основат механизми от този вид, които да разрешават на хората а се върнат в съда, когато науката се трансформира или развива, или когато специалисти отхвърлят минали показания “, споделя Ребека Браун от Innocence Project. „ Без тези механизми в доста от случаите почтени хора нямат опция да показват съдебномедицински доказателства за своята непорочност след непозволеното им наказание. "

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР