Невероятната популярност на бананите им е осигурила солидно присъствие (отглеждани

...
Невероятната популярност на бананите им е осигурила солидно присъствие (отглеждани
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото ни, когато ядем банани всеки ден

Невероятната известност на бананите им е осигурила солидно наличие (отглеждани са в 107 държави) и пазарна стойност.

Това е четвъртият най-продаван плод на планетата, написа DarikNews. Би било рационално да научите малко повече за неговия състав и хранителни свойства. И да определите, само че в рационални граници - коства ли си да ядете банани всеки ден?

Бананите - вкусно пакетиран източник на калий

Калият е едно от най-важните хранителни субстанции, който се употребява за генериране на електрически заряд в клетките за вярното им действие. Той задейства освобождението на инсулин за надзор на кръвната захар и поддържане на оптимално кръвно налягане.

Проучванията демонстрират, че високият банкет на калий понижава до 20% риска от гибел при множеството болести! За възрастните се предлага да употребяват 3500-4700 mg от това значимо хранително вещество дневно, според от метода на живот и други фактори. Средно един банан съдържа към 450 mg, което си е солидно количество.

Оказва се, че с цел да приемете целесъобразната доза от един хранителен източник, ще би трябвало да изядете към 7 или 8 банана. Но имайте поради, че прекалено много калий може да бъде рисков за хора с бъбречни проблеми.

Бананите ни вършат феноменално издръжливи

В продължение на десетилетия спортистите и техните наставници имат вяра, че потреблението на въглехидрати по време на продължителна физическа интензивност оказва помощ да упражнявате по-дълго и с по-висока активност и да се възстановите по-бързо. Въглехидратите подхранват мускулите, намалявайки физиологичния стрес и причинявайки по-малко инфектиране.

Но през 2012 година откриватели от Апалачкия държавен университет в Канаполис започнаха да преглеждат плодовете като по-здравословна опция на спортните питиета по време на подготовка. Учените са открили, че професионалните колоездачи се усещат по-добре по време и след интензивно каране, в случай че хапват по половин банан със общоприета величина на всеки 30 минути. (Внимание – в същото време това води до отичане на стомаха).

Банани за положително въодушевление и благополучие

Да, този жълт плод също по този начин има способността да въздейства на нашето благополучие. Бананите са отличен източник на аминокиселината триптофан, която тялото трансформира в серотонин (повишаващ настроението невротрансмитер).

Бананите поддържат оптимално кръвно налягане

Често срещано неправилно разбиране е, че за понижаването на кръвното налягане дава отговор единствено натрият. Но в действителност се оказва, че е необходим тънък баланс сред натрия и калия. Изчислено е, че по-малко от 2% от всички възрастни се придържат към целесъобразния дневен банкет на калий, което значи, че множеството не наблюдават кръвното налягане и не поддържат сериозния баланс.

Бананите са берекет за здравето на сърцето

Повишаването на калия при същевременното понижаване на натрия, е може би най-важната причина за отбягване на сърдечно-съдовите болести. Едно изследване откри, че хората, които одобряват минимум 4069 mg калий дневно, имат 49% по-нисък риск от гибел от коронарна болест на сърцето, в сравнение с тези, които употребяват по-малко от 1000 mg. Между другото, и авокадото има сходен резултат.

Бананите успокояват червата

Лекарите към момента предлагат за хората с неприятно храносмилане диетата с банани, ориз, ябълково пюре и изгорял самун. Бананите освен са релативно безвкусни и елементарно смилаеми, те заместват жизненоважни електролити в тялото, защото множеството от тях се губят при на стомашно-чревно разстройство. Съдържанието на фибри в бананите също подтиква уравновесената работа на червата.

Бананите предизвикват главоболие

Смята се, че бананите могат да причинят мигрена при хора, които са склонни към главоболие. В този случай би трябвало да се придържате към нормата за половин банан на ден. И най-после, някои хора демонстрират признаци на бананова алергия - сърбеж, отичане, копривна тресчица или хрипове. Освен това си коства да се вземе поради, че доста други храни оферират даже по-високи равнища на калий от бананите (например домати, любеница, спанак, цвекло, черен и бял фасул, сьомга, тиква, кисело мляко), само че са доста по-нискокалорични....
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР