Невероятната „Карнобатска Специална” накара най-големите познавачи отново да обявят българската

...
Невероятната „Карнобатска Специална” накара най-големите познавачи отново да обявят българската
Коментари Харесай

Триумф за България: Карнобатска отново е най-добрата ракия в света

Невероятната „ Карнобатска Специална” накара най-големите познавачи още веднъж да разгласят българската ракия за най-хубава и да я трансфорат дипломат на родния дух и еднаквост по четирите краища на света. Изключителното самопризнание идва от журито на водещия международен конкурс Challenge International Du Vin във Франция.

За втора година в меката на виното Бордо, ракия от Карнобатските лозя получава Златен орден за отличното си качество. В оспорвана конкуренция с над пет хиляди гроздови питиета и виновност, тя намира място измежду най-хубавите международни марки. А изисканите „ Карнобатска Мускатова” и „ Perlova rakia” на „ Винпром Карнобат” се окичиха с влиятелните сребърни медали.

Това е успех без аналог за страната ни, разясниха енолози и винени публицисти. По думите им Златният орден е неповторимо достижение, което утвърждава „ Карнобатска Специална” като напитка от международна големина. Успехът идва година и половина откакто ракиите на Карнобат победиха със Златни медали в авторитетния Spirit Selection в Брюксел и разумно към този момент са част от менюто на най-посещаваните заведения за хранене както във Франция, по този начин и в столицата на Стара Европа.

Надпреварата в Бордо може да се похвали с 40-годишна история. Сертифицирана е от Европейския съюз и се организира по най-строгия правилник на „ Международния кодекс за енологични практики по лозата и виното “. Ето за какво единствено най-качествените виновност и гроздови дестилати могат да се преборят за премия, настояват енолози от четирите краища на планетата, имали шанса да журират Challenge International Du Vin.

Технолозите на „ Винпром Карнобат” разкриха, че ключът към триумфа в Бордо е неповторимият бленд, съчетаващ дестилати от най-хубавите реколти. В основата му е изключителният български вид Мускат Отонел. Той й придава фини аромати и я прави хармонична и деликатна, означиха членовете на журито в дегустационните си бележки. За ракията се заделят единствено най-хубавите масиви, чийто тероар разрешава елитният Мускат да разгърне изцяло своя капацитет.

Доста преди Challenge International Du Vin да присъди международното злато, европейски енолози оповестиха, че Карнобатският край е най-хубавото място освен в цяла България, а и на Балканите, за развъждане на Мускат Отонел. Според тях тероарът припомня извънредно доста района на Бордо, където „ Карнобатска Специална “ победи с най-голямата международна премия за качество. Също като във френската провинция, лозята на избата са наоколо по едно и също време до море и планина, и са ситуирани на пътя на топлите въздушни маси от юг. По техни думи това е едно от най-хубавите локации за развъждане на грозде с неповторими свойства.

Карнобатските ракии са изварени в единствените по рода си съдове със сребърни филтри, които по натурален и природосъобразен метод съхраняват благосъстоянието от усети и аромати и ги пречистват до съвършенство.

Карнобатска Гроздова е класическа българска ракия от неароматни сортове грозде. Отлежавала е 6 месеца в дъбови бъчви. Ракията е мека, пивка, има гальовен, златист цвят и пресен мирис на добре узряло грозде от личните лозя на „ Винпром Карнобат”. Носител на бронзов орден от International Wine & Spirits Competition, London, 2017.



Карнобатска Мускатова е ароматна отлежала ракия, направена от сорта Мускат Отонел с мек усет и самостоятелен темперамент. Притежава тънък мускатов мирис и богат усет с меки ванилови тонове. Отлежала 12 месеца в дъбови бъчви от Странджански дъб. Носител на два сребърни медала от Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, Mexico 2016 и Challenge International du Vin 2017, France.



Карнобатска Специална ракия направена от Мускат Отонел и Червен Мискет. При нея оптимално са непокътнати вкусово - ароматните качества на двата сорта участващи в основаването й. Ракията интригува с присъщ бленд от усети и аромати, които остават трайно, дълготрайно влияние и разкриват неповторимия й темперамент. Карнобатска Специална е притежател на сребърен орден от International Wine & Spirits Competition London 2017 и златен орден от Challange International du Vin 2017 France.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР