Общо 46 вина на родни производители се включиха във второто

...
Общо 46 вина на родни производители се включиха във второто
Коментари Харесай

Наградиха най-добрите български вина в Лондон

Общо 46 виновност на родни производители се включиха във второто издание на състезанието London Experts in Wine Awards, който се организира под патронажа на Княз Кирил Сакскобургготски. Трима Master of Wine оценяваха българските артикули.

Състезанието има за цел да увеличи интереса към родните виновност и да покаже високото им качество на Острова. Класирането е по 100 точкова система. Като цяло оценката на специалистите е доста добра. Определено се регистрира интерес към локални сортове, блендове и виновност, направени в по-съвременен жанр – а точно с повече плодовост, разясниха още уредниците на London Experts in Wine Awards.

Това се търси и на международния пазар – виновност с повече изява на сортовия темперамент и плодовост, за сметка на тези с дълго отлежаване в дъбови бъчви.

“Вила Ямбол” завоюва два медала на London Experts in Wine Awards. Единият е сребърен за виното им Kabile от сорта Сира, а другият бронзов за Kabile Мавруд и Каберне Совиньон. Купажът Kabile Мавруд и Каберне предходната година сграбчи златно отличие в състезанието London Experts in Wine Awards. Интересен факт е, че маза „ Вила Ямбол “ реализира 100% успеваемост от присъединяване си в състезанието. Миналата година с едно изпратено вино завоюва орден, а тази с две проби – две оценки. Това е следващото интернационално самопризнание за винената серия Kabile, кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира до Ямбол. Изборът на име е знак на самопризнание към традициите, които има районът във винопроизводството от най-дълбока античност. На етикета на виновността пък е изобразена античната тракийска богиня Кибела. През предходната година виното Kabile от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон се трансформира в най- награждаваното българско вино зад граница с три златни медала - от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International и от London Еxperts in Wine.

„ Вила Ямбол “ е измежду водачите на пазара по произвеждане на виновност и е считана за една от най-старите мазета в Южна България.



Припомняме, че на последния конкурс Vinalies Internationales в Париж, винарната донесе най-вече медали за страната ни - 5 оценки, включително единственото злато. Големият приз отиде при тероарното вино от микрорайона Болярово от сорта Каберне Совиньон 2015 година, който следва избата да пусне на пазара. Сребърни медали от Париж получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат без отлежаване в бъчви. Вината на „ Вила Ямбол “ могат да се опитат на идния Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC) на 19-ти и 20-и май в столицата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР