Неведнъж сме обсъждали как социалните мрежи се отразяват на психиката

...
Неведнъж сме обсъждали как социалните мрежи се отразяват на психиката
Коментари Харесай

Витория Каса - италианският политик, който предлага закон срещу пристрастяването към смартфони

Неведнъж сме обсъждали по какъв начин обществените мрежи се отразяват на душeвността ни. Също от дълго време добре знаем, че известията са си нашият " цифров кокаин ".

Редица проучвания удостоверяват, че упованието и приемането на нови лайкове, мнения и споделяния на постовете ни обезпечават умерена доза допамин, което прави обществените медии още по-пристрастяващи.

Това е и казусът, който е подтикнал италианският народен представител Витория Каса да вкара предложение за закон за регулирането на използването на смарт телефони измежду младежите.

В предлагането си Каса оприличава използването на обществени мрежи с хазарт и дрога. В него се разкрива също, че осем на всеки 10 деца изпитват сериозна тревога при мисълта, че могат да изгубят телефона си или да останат без интернет.

Законът планува основаването на огромни акции за образоване на необятната публика във връзка с рисковете, които крие пристрастяването към технологиите.

Каса предлага да бъдат основани и специфични рехабилитационни центрове за " най-тежките случаи " на пристрастяване, написа The Times.

Нещо повече, предлагането гласи, че полицията ще бъде нагърбена да следи за несъразмерна приложимост на мрежите, макар че не е ясно по какъв начин може това да се реализира.

Идеите на Витория Каса надалеч не са реформаторски, защото в Китай от няколко години има сходни центрове, които обаче дават много смесени резултати.

През 2017 година китайски младеж умря единствено пет дни, откакто бе постъпил в сходен рехабилитационен център, а евентуалната причина за гибелта му бе нечовешко отношение от страна на рехабилитаторите. /lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР