Нетната печалба на "Българска фондова борса " АД е нараснала

...
Нетната печалба на "Българска фондова борса " АД е нараснала
Коментари Харесай

Оборотът на БФБ се сви с над една трета

Нетната облага на "Българска фондова борса " АД е повишена края на септември до 971 хиляди лева, демонстрират числата в междинния счетоводен доклад на сдружението. Този резултат е разследване основно на множеството финансови доходи. Иначе има забележителен спад в оперативните доходи и нищожно нарастване на оперативните разноски. Преди година облагата на БФБ след облагане с налози беше единствено 123 хиляди лв..

Оборотът на контролирания пазар на финансови принадлежности през третото тримесечие е едвам 95.022 млн. лв.. За съпоставяне - през интервала април-юни т. година е бил 163.564 млн. лева, което съставлява спад от над 41 на 100. Намалението се дължи на по-малкия брой сделки на други финансови принадлежности, който бе по-висок през второто тримесечие поради първичното обществено предложение с акции на "Градус " АД - Стара Загора (през юни). Това пък е знак за по-ниските цени, при които са сключвани покупко-продажбите.

Приходите от главната активност на борсовия оператор са намалели с 15.46% по отношение на същия интервал на 2017-а. Главно заради по-малкото парични приходи от комисиони за покупко-продажби на борсата, от такси за регистрация на сдружения и от такси за смяна на параметрите на излъчвания. В същото време финансовите доходи на БФБ нарастват от 159 хиляди лева през деветте месеца на предходната година до 1.353 млн. лева в края на септември 2018-а поради регистрираните доходи от продажбата на ДЦК, свързани със заплащането на покупката на "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД, и дивидентът, получен от същото дъщерно сдружение. А по отношение на събраната сума от таксите за осведомително обслужване и за интернет търговия, тя нараства, само че не съумяват да компенсират спада от 267 хиляди лева в приходите от комисионни за покупко-продажби на борсата.

"Българска фондова борса " обаче регистрира растеж от 6.30% на годишна база при главните разноски, защото са направени повече разходи за хонорари за личния състав.

Борсовият пазар у нас към момента притегля малко от българските компании с опциите за акумулиране на пресен капитал. Общо 11 нови излъчвания финансови принадлежности бяха регистрирани през третото тримесечие, включително акции на едно сдружение със специфична капиталова цел, две облигационни излъчвания и други. Също толкоз бяха новите излъчвания и в интервала сред април и юни тази година. Но дружно с това бе прекъсната регистрацията на 13 сдружения на БФБ и спря търговията с техните бумаги. В последна сметка броят на обществените компании, с чиито акции вложителите могат да подписват покупко-продажби, понижа до 373.

Търговията със лични акции на борсата бе с висока интензивност. Средната цена в края на деветмесечието се увеличи от 5.90 лева за акция при затваряне на 29 юни до 6.05 лева за дял в последната договорка на 28 септември. Максималната цена, която бе платена за тези бумаги в покупко-продажби през третото тримесечие, беше 6.45 лева за един брой. Общо бяха трансферирани 213 518 лота в 125 покупко-продажби, а оборотът с книжата на борсовия оператор бе 1 279 924 лв.. Търговия имаше в 36 от общо 63 сесии за интервала. Прави усещане, че са изтъргувани повече бумаги на сдружението и то при по-висока цена.

Очакванията са след стартирането на ваучерната скица за листване на фондовата борса интензивността в идващите месеци да се усили. Въпросната скица дава опция на дребни и междинни компании да употребяват заем от 50 хиляди лева, с които да покрият разноските си за таксите за разработване на проспекта пред КФН и за излизане на техните акции на контролиран пазар. Вече има и запитвания от такива сдружения, означи изпълнителният шеф на борсовия оператор Иван Такев. Програмата е създадена взаимно с Министерството на стопанската система, като общият й бюджет е близо 4 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР