Нещо странно се случва с глобалните температури на Нептун. През

...
Нещо странно се случва с глобалните температури на Нептун. През
Коментари Харесай

Астрономи забелязаха нетипични температурни аномалии на Нептун

Нещо необичайно се случва с световните температури на Нептун. През последните 17 години планетата претърпява много трагично изменение на климата и най-малко в този съответен случай човечеството не е отговорно (макар и към момента да не знаем какво тъкмо го предизвиква).

Според нов теоретичен труд, оповестен в the Planetary Science Journal, сред 2003 и 2008 година световната температура на Нептун е паднала с 8 °C. По това време планетата постепенно навлиза в своя летен интервал (който трае към 40 години, както прочее и всеки един тамошен сезон). През 2020 година обаче само южният полюс става с към 11 °C по-топъл по отношение на 2018 година

" Тази смяна е непредвидена - споделя планетарният академик Майкъл Роман от Университета в Лестър, Англия - Тъй като наблюдавахме Нептун през ранното му южно лято, чакахме температурите постепенно да се покачват, а не да падат. "

Средната температура на Нептун е към -220 °C. И дребното топлота, която планетата получава, е разследване от вътрешни процеси. Нептун излъчва почти 2,61 пъти повече сила, в сравнение с получава от Слънцето. Ето за какво когато следим измененията в сезоните, можем да научим повече за еволюцията на нейната атмосфера. Новите открития обаче прекатурват някои от визиите ни за Нептун.

Така да вземем за пример откривателите са осведомени с обстоятелството, че Нептун се отличава с по-топля полярна буря (или най-малко топла за Нептун) спрямо останалата част от планетата. Те обаче не са подозирали, че температурните промени са толкоз внезапни. Не е ясно на какво тъкмо се дължи това. Не е изключено тези аномалии да се дължат на  химичния състав на стратосферата,  слънчевата интензивност или даже на съответни метеорологични условия. Факт е, че в последно време бурите на Нептун са много странни.

„ Нашите данни покриват по-малко от половината интервал от един сезон на Нептун. Ето за какво никой не очакваше да види толкоз огромни и внезапни промени “, споделя съавторът на новото проучване Глен Ортън от Лабораторията за реактивно придвижване на Калтех в Съединени американски щати.

Човечеството не е виждало Нептун от близко от 1989 година насам, когато „ Вояджър 2 “ прелита около планетата. Всички наблюдения на нейната температура са направени от Земята или от регионите в близост. Инструментът VISIR на Много огромния телескоп в Чили е изключително подобаващ за сходни цели. Ето за какво екипът комбинира данните, получени от него, с наблюдения от „ Спицър “, осъществени от космоса, както и с тези на други телескопи в Чили и Хавай.

Благодарение на телескопа „ Джеймс Уеб “, както и на други обсерватории, които ще проработят през идните години, ще можем да получим още по-детайлен взор върху Нептун. Т.е. рано или късно мистерията на тамошното изменение на климата ще бъде разгадана.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР