Нещата са много по-голям проблем и аз се надявам скоро

...
Нещата са много по-голям проблем и аз се надявам скоро
Коментари Харесай

Министър Минеков: Ремонт на паметника на Бузлуджа ще струва около 35 милиона лева

„ Нещата са доста по-голям проблем и аз се надявам скоро да имаме Народно заседание, където ще предложа комисия по въпроса за по този начин нареченото дисонантно или спорно национално завещание в монументалното изкуство и даже в архитектурата. Една комисия би трябвало да реши кое е история  и кое носи неприятния спомен. Има монументи, които не дават отговор на историческата истина в България “, сподели за БНР служебният министър на културата Велислав Минеков.
Той заяви, че по предварителни калкулации главен ремонт на паметника на Бузлуджа е допустимо да коства към 35 милиона лв..

„ Дайте в този момент да решим кой дава тези средства, само че да речем, че се намира фондация, която дава средствата и Бузлуджа е възобновена до някакво музейно равнище, само че продължаваме нататък и какво става - кой ще обслужва Бузлуджа. Имайте поради, че тя е издигната на място, което е недостъпно към 5-6 месеца в годината. Кой ще остави нещата в положение, което е релативно положително след един главен ремонт, поддръжка, кой ще се грижи, каква ще бъде облагата от един подобен ремонт. Това ще бъде още веднъж оставено в ръцете на страната с всичките милиони, с цялата поддръжка “, добави в предаването " Хоризонт до обед " министър Минеков.

Министър Велислав Минеков заяви, че за 2021 година плануваните бюджетни средства за консервация и реституция са към 3 милиона лв., само че настояванията са за 9 милиона лв..

„ Ако имаме някакъв естествен бюджет, може да се работи по напълно различен метод.  Другото е, че доста постоянно тези претенции за консервация и реституция на архитектурни обекти са претенции от общини, които можем да определим като богати. Точно в този образец Казанлък не е богата община. Нека да помислим за бюджета, този бюджет, който аз получавам в наследство, е безспорна бедност. Аз упорствам бюджетът да се повиши най-малко двойно за идната година и ще упорствам това и пред бъдещия парламент и пред депутати “. 

 Велислав Минеков Снимка: Мария Филева

В края на юли е извършена конференция, отдадена на дисонантното културно завещание, заяви за „ Хоризонт “ проектант Емилия Кълева, основен помощник в Катедра „ История и доктрина на архитектурата “ в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„ Там всички специалисти се сплотиха към концепцията, че противоречивостта може и би трябвало да се разглежда  като запас освен като разделител, не като причина срещу запазването на такива обекти, а като причина съществено да обмислим какво ни носят те като позитив и знание на самите нас и аз имам вяра, че това е ключът към описа за описа за Бузлуджа “.

 Архитект Емилия Кълева Снимка: Ирина Недева

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР