Несебър. Рибарите в Несебър имат своето място за първична продажба

...
Несебър. Рибарите в Несебър имат своето място за първична продажба
Коментари Харесай

Министър Гечев: Рибарите в Несебър вече имат своето място за първична продажба на техния улов

Несебър. Рибарите в Несебър имат своето място за първична продажба на техния улов. Това означи министърът на земеделието Явор Гечев по време на формалното разкриване на напълно осъвремененото рибарско пристанище „ Северна буна-Несебър ”. Домакин на събитието бе кметът на общината Николай Димитров, а в него взе участие и регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова. Това оповестиха от Министерството на земеделието.
„ Когато гледаш това оборудване по какъв начин прави симбиозата сред остарелия град, модерните решения и екологията, крайният резултат е в действителност впечатляващ ”, добави аграрният министър. Той предложи на общината в Несебър тази рационализация в рибарския бранш да бъде основата за надграждане през идващия финансов интервал на Програмата за морско дело и риболовство. Към рибарите земеделският министър се обърна с благопожелание Св. Николай Чудотворец да ги пази, постоянно да се връщат на пристанището безвредно и с цялостни трюмове.
Министър Гечев разяснява пред публицисти въпроса за обезпечаването на дървата за огрев. Той увери, че се работи интензивно за гарантирането им на предпочитаните групи. „ Аз сложих този въпрос, преди да има проблем, тъй като желая да конкретизирам вниманието “, посочи Явор Гечев и разяснява още, че няма да си крием главата в пясъка, а ще се ръководи при 100% почтеност от страна на Министерството на земеделието. Министърът обясни, че следва идната седмица да се организира среща с преработвателите, а към този момент са водени диалози с Министерството на труда и обществената политика, с цел да се разпознават и приоритизират най-уязвимите групи. Той посочи, че потребностите от дървесина са се покачили поради високите цени на горивата. „ С салдото, който се стремим да създадем, се надяваме, че никой няма да остане на студено през зимата “, акцентира земеделският министър.
„ Проведени са и срещи с Министерство на правораздаването, с цел да се ревизират опциите лица, лишени от независимост, да се включат в добиването на дървесина в държавните предприятия “, осведоми министърът. По думите му казусът при дърводобива е, че това не е най-привлекателната специалност, няма задоволително машинизация, както и задоволително работна ръка. „ Занимаваме се и с логистични въпроси. Досега дървата отиваха в огромни хранилища по области, ние вършим метаморфоза към по-малки хранилища във всяка община, което е по-бързо и по-добре. Оптимизираме изцяло системата с работещи решения “, уточни министър Явор Гечев.
Относно Програмата за развиване на селските региони земеделският министър изясни, че има известно закъснение, като слабото звено е договорирането и са насъбрани огромен брой планове. „ Имах среща с управлението на Държавна фирма „ Земеделие “ и скоро ще имаме повсеместен проект и преструктуриране “, заяви министърът. Според него има доста работа по системите, които би трябвало да се ползват следващата година, която към момента не е стартирана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР