Несебър остава в списъка на световното културно наследство в ЮНЕСКО.

...
Несебър остава в списъка на световното културно наследство в ЮНЕСКО.
Коментари Харесай

Несебър остава в списъка на световното културно наследство в ЮНЕСКО

Несебър остава в листата на международното културно завещание в ЮНЕСКО . Решението е взето на 45-ата разширена сесия на Организацията, която се организира от 10 до 25 септември в Рияд, Саудитска Арабия. Това оповестяват от Министерството на културата, съобщи Българска телеграфна агенция.

На сесията са участвали министърът на културата Кръстю Кръстев, неговият заместител Чавдар Георгиев и Амелия Гешева - консултант.

Българската делегация показала позицията на страната ни по този проблем в късния следобяд на 14 септември. България взе участие като член за първи път от 30 години.

Кметът на Несебър Николай Димитров изрече благодарности на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на министъра на културата Кръстю Кръстев и на заместник- министъра Чавдар Георгиев и на всички представители на нашата делегация, които опазиха позицията и престижа на Несебър.

Страната ни завоюва скъпо време, в което ще бъде направен проект за запазване и ръководство на " Старинен град Несебър ", както и други стратегически документи, които ще подсигуряват съхранението на културното, историческо и археологическо завещание на полуострова, показват от Министерството на културата.
 Несебър може да излезе от листата на ЮНЕСКО
Несебър може да излезе от листата на ЮНЕСКО

Застрояването на брега е отразено в сериозен отчет

По време на визитата си в Рияд министър Кръстев е провел среща и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за интернационалните културни връзки на Саудитска Арабия. По време на диалога е разисквано съдействието в региона на културата сред двете страни.

В рамките на сесията, страната ни е инициирала и показване на подводното завещание на България, както и неговото запазване и проучване.

Представеният документален филм за активността и достиженията на Центъра ни за подводна археология е провокирал огромен интерес и неофициална полемика, по време на която са отправени разнообразни предложения за интернационално съдействие.
 Зам.-шефът на ЮНЕСКО не вижда явен план за острова
Зам.-шефът на ЮНЕСКО не вижда явен план за острова " Св. св. Кирик и Юлита "

Според Ернесто Отоне представянето на културното завещание на острова е огромно предизвикателство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР