Несъмнено Бургас е един от градовете в България, който впечатлява

...
Коментари Харесай

Устойчиви модели за финансиране на градското развитие в Бургас

Несъмнено Бургас е един от градовете в България, който впечатлява с постигнатата промяна на градската среда. Община Бургас е един от най-активните бенефициенти на планове по оперативните стратегии - за интервала 2014 - 2020 година извършва 50 плана на стойност близо 287 млн. лева, като по брой извоювани планове задминава Столична община, община Пловдив и община Варна. За разлика от недотам позитивния опит с европроекти на множеството огромни общини в Бургас плановете са освен образно и естетически издържани, само че и качествено изпълнени. В резултат те трансформират образа на града, трансформирайки го в обичана дестинация на Черноморието.
Формулата на триумфа
Безспорно Бургас разполага с редица прерогативи - мек климат, море, културно-историческо завещание, развити информационни връзки, център на туристическия поток към Южното Черноморие. Активната връзка сред общинската администрация и жителите добавя преимуществата и плановете дават отговор в оптималната степен на упованията на локалната общественост.

До огромна степен триумфът на Бургас се дължи на потенциала на общинската администрация да приготвя и да извършва планове с европейски средства - потенциал, развиван настойчиво и поредно последните два програмни интервала. Големите общини постоянно се отличават с сложна конструкция и голям брой звена, отговарящи за обособени аспекти на плановете, само че нито едно за плана в целокупност. В Бургас качеството на ръководство на плановете е високо, налице е отлична съгласуваност сред екипите и това подсигурява постигането на плановите цели и на удовлетворяващи резултати.

Не на последно място Бургас е водач в потреблението на разнородни източници на финансиране - безплатна помощ, финансови принадлежности и заемен пазарен запас. По този метод общината ловко насочва грантовата поддръжка там, където е нужна, а приходогенериращите планове се извършват напълно със заемни средства при преференциални условия или в композиция - грант и финансов инструмент.
Проекти в придвижване
От началото на 2021 година два обекта в центъра на града отвориха порти за гости - Културният дом НХК на площад " Тройката " и Център за модерно изкуство и библиотека на мястото на остарялата Немска болница. Това са първите планове в страната за развиване на културната инфраструктура, изпълнени с комбинирана поддръжка - безплатна помощ по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 - 2020 и заемно финансиране от Фонда за устойчиви градове в качеството му на Фонд за градско развиване за Южна България. Фондът обезпечи финансиране от над 10 млн. лв. за двата обекта, което включва съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 - за строителство и за съвременно обзавеждане и съоръжение на постройките, с което амбициозните планове съумяха да бъдат изпълнени в цялост. Богатата културна стратегия, основаните благоприятни условия за образование, отдих и почивка за цялото семейство в модерна среда компенсират повишените потребности за просвета и обществен живот на жителите на Бургас след пандемията.
Библиотеката преди осъществяването на проекта
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР