Нервната система и силата на познанието отличават човека най-силно от

...
Нервната система и силата на познанието отличават човека най-силно от
Коментари Харесай

Нервната система отличава най-ярко човека от останалите бозайници

Нервната система и силата на познанието отличават индивида най-силно от останалите бозайници. Това откриха учени, които тази седмица огласиха резултатите от проучванията си по план, сравняващ геномите на 240 типа бозайници - от африканския мравояд и мадагаскарската ръконожка до зебу и зебрите, и несъмнено, индивида.

Целта на проучванията е следене на еволюционни промени, обхващащи 100 милиона години, установяване на генетични черти, които са необятно публикувани измежду бозайниците и тези, които са неповторими за индивида.

Констатациите в амбициозния план " Зоономия " идентифицираха елементи от генома, функционално значими при хората и други бозайници, и демонстрираха по какъв начин избрани разновидности могат да причинят болести. Проектът разкри генетиката на необикновени черти на бозайниците като хибернация и сподели по какъв начин обонянието варира в необятни граници.

 Пухкав бретон и дребни уши: по какъв начин са изглеждали в действителност мамутите Пухкав бретон и дребни уши: по какъв начин са изглеждали в действителност мамутите

Изводите за генетиката на хибернацията могат да дадат информация за лекуването на хората, грижите на пациенти в сериозно положение и галактическите полети на дълги дистанции. " Зоономия " може да помогне за идентифициране на генетични разновидности, които водят до болести - една от частите на плана изследва деликатно пациенти с рак на мозъка, наименуван медулобластом.

" Възползваме се от голямото биоразнообразие на планетата, с цел да разберем себе си и да създадем нови открития, които са от голяма важност за лекуването на човешките болести ", споделя Елинор Карлсон, шеф на Групата по геномика на гръбначните животни в Института " Брод " в Масачузетския софтуерен институт и " Харвард " - един от ръководителите на интернационалния консорциум от откриватели. " Човешкият геном е секвениран преди повече от 20 години и все пак към момента е в действителност мъчно да се разбере какви са функционалните детайли ", прибавя Керстин Линдблад-Тох, професор по сравнителна геномика в университета в Упсала в Швеция.

Констатациите, в детайли разказани в 11 изследвания, са оповестени в списание " Сайънс " (Science) и се отнасят както до най-разпространената група бозайници, раждащи добре развити бебета, по този начин и до бозайници, които снасят яйца или торбести.

Разнообразието на бозайниците

Проектът изследва множеството съществуващи линии на бозайници, само че единствено 4% от типовете. Те варират по мярка от южния кит с дължина 18 метра до свиненосия прилеп, който е едвам 3 см. Нашите най-близки еволюционни родственици - шимпанзета и бонобо, бяха включени, дружно със западната низинна горила и орангутана от Суматра.

 Орангутанът от Суматра е един от най-близките еволюционни родственици на индивида
Орангутанът от Суматра е един от най-близките еволюционни родственици на индивида

Котките включват гепард, сибирски тигър, ягуар, леопард и домашната котка. При кучетата беше изследвана и една звезда - аляското куче Балто, известно с това, че донесе животоспасяващо лекарство през 1925 година в град Ноум. Най-примитивният тип, включен в програмата, беше отровният ровещ се насекомояд Hispaniola solenodon, тясно обвързван с бозайниците от ерата на динозаврите.

По какво си приличаме

Изследователите са разпознали общо 4552 геномни детайла, които са съвсем идентични при всички бозайници и са идентични при най-малко 235 от 240 типа, в това число при хората.

 Гледач в зоологическата градина във Вроцлав държи новороден африкански мравояд - представител на единствен тип на античен разред бозайници
Гледач в зоологическата градина във Вроцлав държи новороден африкански мравояд - представител на единствен тип на античен разред бозайници

" Много от тези детайли са ситуирани покрай гени, участващи в развиването на ембриона - развой, който би трябвало да бъде строго следен, с цел да бъде доведен до развиването на крепко и функциониращо животно ", споделя еволюционният генетик Матю Крисмас от Университета в Упсала, водещ създател на едно от проучванията.

По какво се разграничаваме

По отношение на разликите сред хората и другите бозайници, изследването стига до изводи, че те са най-много свързани с развиването и неврологичните гени. Това допуска, че еволюцията на характерните за индивида черти, откогато нашият тип Homo sapiens се е отделил от общ предходник с шимпанзетата преди може би 6-7 милиона години, включва промени в регулацията на гените на нервната система.

 Мъжки ягуар получава ветеринарна помощ в Института
Мъжки ягуар получава ветеринарна помощ в Института " Некс " в Бразилия
" Това има смисъл, защото някои от най-големите разлики сред нас и нашите маймуни братовчеди, са в нашата " мозъчна мощ " и познавателни качества. Изглежда, че доста от това, което ни прави хора, се свежда до промени по-скоро в метода, по който се контролират неврологичните гени, в сравнение с огромни промени в самите гени ", споделя Крисмас.

Изследването сподели, че плацентата, която се появява преди към 100 милиона години, е почнала да се разграничава при другите типове бозайници още преди удара на метеорита преди 66 милиона години, който обрича динозаврите и разрешава на бозайниците да преминат от подчинени към преобладаващи.

" Зоономия " показва, че някои бозайници имат доста изострено подушване, като двупръстият безделник на Хофман, деветопоясният броненосец и африканският слон, до момента в който китовете и делфините нямат съвсем никакво. Уменията на хората да междинни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР