Неразумното използване на интернет и по-ниската дигитална култура на част

...
Неразумното използване на интернет и по-ниската дигитална култура на част
Коментари Харесай

Експерт: Неразумното използване на интернет помага на престъпниците в мрежата

Неразумното потребление на интернет и по-ниската цифрова просвета на част от потребителите оказва помощ на нарушителите в мрежата. На това се дължат и множеството осъществени закононарушения, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция основен контрольор Александър Ковачев - шеф на бранш " Противодействие на икономическата престъпност " към регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Русе.

Той изясни, че средногодишно в русенската полиция постъпват към 40-45 сигнала за интернет измами. Например, през 2017 година проверяващите са работили по 38 сигнала, през 2018 година по 61, а през предходната година случаите са били 45.

По думите на Ковачев закононарушенията са разнородни - кражба на профил, " фишинг " измами, онлайн покупка на артикули, машинация, при която подправена младоженка манипулира кандидат-жених от чужбина за финансова полза, достъп до компютърни данни без съответното позволение и въвеждане на вирус в компютър.

Кражбата на профил в обществените мрежи нанася огромни морални вреди

Ковачев разяснява, че, за жалост, кражбата на профил в обществените мрежи към момента не се смята за закононарушение, въпреки че нанася съществени морални и други вреди на пострадалия. По думите му в Наказателния кодекс към момента не е очакван подобен състав на закононарушение. " Въпреки това тези сигнали ние не ги неглижираме и постоянно, в случай че имаме данни за причинителя, можем да го предупредим с протокол за полицейско предизвестие ", споделя Ковачев.

По думите му различен тип закононарушение е потреблението на персонални данни, на снимков и видеоматериал на хора, без тяхното познание, в порно уеб сайтове, уеб сайтове за запознанства, фейсбук.

Например, основава се профил с имената и с телефонния номер на съответен човек - по-често на дами, само че има и на мъже, че дава полови услуги. Така пострадалият стартира да получава неприлични оферти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР