Неразделна част от индийската кухня са индийските хлябове, които са

...
Неразделна част от индийската кухня са индийските хлябове, които са
Коментари Харесай

Това са 6-те индийски хляба, които трябва задължително да пробвате

Неразделна част от индийската кухня са индийските хлябове, които са извънредно разнородни като типове. Някои от тях са с безквасно тесто, други би трябвало да втасват, някои са пържени, а други - печени в тава.

Възможностите са безчет. Различните райони на Индия имат свои лични съставки и метод на подготвяне.

Тук са събрани 6 от най-известните в цяла Индия.

1. Чапати

Чарът на Чапати е в това, че може да се яде с всичко. Чапати е безквасен индийски плосък самун, подготвен в тава. Тайната за получване на меко и идеално чапати е в месенето. Колкото по-дълго месите тестото, толкоз по-мек ще бъде хлябът. Използването на мляко вместо вода също ще докара до меки и превъзходни на усет чапати, на които никой няма да може да устои.

2. Паратас

 Това са 6-те индийски хляба, които би трябвало наложително да пробвате

Паратас са пържени индийски пърленки. Много нежни и вкусни, те се съчетават добре с множеството индийски ястия. Буквално името им значи пластове от тесто. Те са по-дебели от чапати, тъй като се подготвят посредством неведнъж прегъване на тестото и мазане с ГХИ или масло.

3. Алу паратха

 Това са 6-те индийски хляба, които би трябвало наложително да пробвате

Алу паратха са паратас, приготвени с картофи. Тестото от брашно, масло и вода се разточва, а картофено пюре се завива в него като палачинка. След деликатно разточване на пърленката пюрето към този момент е смесено с тестото и Алу паратха е подготвена за пържене. Идеални са поднесени с кубче масло и споделени с положителни другари.

4. Поори

 Това са 6-те индийски хляба, които би трябвало наложително да пробвате Снимка: Моника

Тази хрупкава, златиста, безквасна пържена индийска пърленка е идеална за всяко ястие - както за месни гозби, по този начин и за вегетариански ястия. Като състав на тестото е сходен на Чапати, само че се прибавя олио за сметка на по-малко количество вода. Поори най-често се сервира като закуска или като част от церемониални ритуали.

5. Наан

 Това са 6-те индийски хляба, които би трябвало наложително да пробвате Снимка: marcheva14

Наан е може би най-известният индийски самун. Най-добре е да бъде сервиран парещ дружно с известни ястия като пиле тандури или разнообразни типове кебап. Традиционно е приготвян в тандур - глинена фурна, само че елементарно може да бъде подготвен и в елементарна. Преди да се постави на масата, се намазва с ГХИ или масло. Понякога се подготвя и с пълнежи. Например кеема наан е пълнен с агнешка кайма, ма пешавари наан е пълнен с ядки и стафиди.

6. Бачура

 Това са 6-те индийски хляба, които би трябвало наложително да пробвате

Бачура е квасен пържен самун и е идеално допълнение към чоле (нахут с къри) - известно северноиндийско ястие. Най-добър за консумация е неподсредствено след подготвяне. Недостатък на бачура е, че е муден за подготвяне, тъй като се нуждае от към 5 часа за втасване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР