Неразбориите около евентуални избори 2 в 1 - президентски плюс

...
Неразбориите около евентуални избори 2 в 1 - президентски плюс
Коментари Харесай

Нови проблеми могат да провалят избори "2 в 1"

Неразбориите към възможни избори " 2 в 1 " - президентски плюс парламентарни, не престават да се натрупват, а развръзка към този момент няма. Шефката на Централната изборна комисия Камелия Нейкова призна през днешния ден, че  избор " 2 в 1 " ще е много повече като време - по-дълго ще се търсят имената на гласоподавателите в описите и " най-малко веднъж и половина ще се усили времето за гласоподаване ". Нейкова е споделила това и на председателски съвет в Народното събрание, което трябваше да реши за датите за президентските избори. Според ръководителя на Народно събрание Ива Митева на съвещанието е бил реализиран консенсус те да са 7 и 14 ноември.

Оказа се, че има и проблем със собствеността на софтуера за изборните машини, което също слага под въпрос провеждането на изборите " 2 в 1 ". Затова и през днешния ден по обед ще се организира и втори председателски съвет, на който са поканени представители и на " Сиела норма ", която обезпечава машините.

Дали ще има избор " 2 в 1 " обаче към момента не е ясно, защото не е връчен третият мандат за сформиране на постоянно държавно управление. Според  Камелия Нейкова при този вид ще се наложи и да се търсят още машини за гласоподаване.

" В Изборния кодекс са уредени част от въпросите, свързани с осъществяване на избори за президент и вицепрезидент по едно и също време с парламентарни избори. Първо би трябвало да сме наясно, че за първи път би имало такава композиция от избори, само че ние не трябва да предпоставяме, че те ще бъдат тъкмо по този начин. Все отново би трябвало да има обособени изборни описи, гласоподавателят би трябвало да бъде открит в единия лист, в другия. Именно това ще усили софтуерното време. От друга страна, в случай че изборите са в поредни дати, това си има други негативи. Процесът ще се оскъпи ", изясни пред кореспонденти в Народно събрание Нейкова. Тя добави, чи всички тези въпроси би трябвало да се решат от Народното събрание и президента.

" Изборната администрация, без значение какво ще реши Народното събрание, би трябвало да се оправи. Разбира се, всеки един метод има своите усложнения. Дали ще се отвори Изборният кодекс и ще се върнат хартиените бюлетини, това не мога да кажа ", отговори Нейкова на журналистически въпроси.

 

ОТКАЗ

След като от няколко дни от " Демократична България " и " Изправи се. БГ! Ние идваме " опипват почвата и стартират ръководителя на Народното събрание Ива Митева за министър-председател, през днешния ден тя ги " попари ": " Не ме спрягайте за премиерския пост ". 

На репортерски въпрос дали е подготвена да бъде претендент за министър председател, Митева отговори изрично - " Не, не съм подготвена ". " Аз считам, че човек би трябвало да си тежи на мястото. Смятам, че човек би трябвало да е там, където е най-добре квалифициран ”, добави тя в коридорите на Народно събрание.

Шефката на Народното събрание уточни още, че не е разговаряла с никого от създалите предлагането.

Наскоро Митева, която е народен представител от " ИТН ", даже разгласи, че се замисля да се отдръпна от политиката и че не е сигурна, в случай че има още едни избори, дали ще се кандидатира за депутат.  

Преди ден пък депутатът от левицата Иван Ченчев съобщи, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова би била " добър министър председател " и биха я предложили за поста, в случай че третият мандат бъде връчен на алената парламентарна група. Развръзката по мандата ще стане ясна в петък, когато президентът Румен Радев ще разгласи на кого го дава.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР