Неработещи контролни точки, стотици хиляди необработени нарушения, малки приходи и

...
Неработещи контролни точки, стотици хиляди необработени нарушения, малки приходи и
Коментари Харесай

МРРБ за ТОЛ системата: Малки приходи и многомилионни разходи

Неработещи контролни точки, стотици хиляди необработени нарушавания, дребни доходи и многомилионни разноски. Това са единствено част от проблемите, които са разкрили от Министерството на районното развиване и благоустройството в родната ТОЛ система.

" Идеята на тол системата беше 50% от приходите да отиват за рехабилитация на пътна инфраструктура, а другите 50% да отиват за строителство на такава. Бяха отделени големи средства, които бяха оправдани с бъдещи големи доходи. А сега тол системата не надвишава личната си прехрана " сподели на конференция в Министерството през днешния ден служебният зам.-министър на районното развиване и благоустройството Захари Христов.

Според данните за 2019 година, единствено от електронни винетки, страната е събрала събрали 392 млн. лв.. За 2020 година, към този момент с работеща ТОЛ система приходите са с 600 000 лв. по-малко. " През 2021 г до май месец сме събрали със 185 млн. лв. по-малко, 205 млн. лв. по отношение на прихода от 2019 година До края на тази година би трябвало да съберем 185 млн. лв., с цел да стигнем нулата и тази система да се самоиздържа " съобщи Христов.

Той означи, че след инспекция от 212 камери до 3 тона и половина действат сред 30 и 70 камери. Контролни точки - 117 за над 3 тона и половина. От тях действително действат сред 10 – 30 броя. Причината е, че изпълнителят е трябвало да създаде програмен продукт, който да се самообучава и да обработва тези контролни точки. В случая той не се прави и те се обработват ръчно, надлежно хората не смогват да обработят всички данни от тол системата и тези камери не действат в цялостен размер, сподели зам.-регионалният министър.

Нещо скандално, на което се натъкнахме, е, че центровете за данни и контролните точки са на приблизителна стойност 100 млн. лв., а нямат застраховка. Необработените нарушавания за година обратно са към 200 000, на приблизителна стойност 70 млн. лв.. Толкова сме изгубили през последната година от тол ръководството от необработени нарушавания. Това не е обикновено, това не е обикновено функционираща конструкция, разгласи Захари Христов.

Един от главните проблеми на тол системата е политическорто решение за таксовата политика, уточни служебният зам.-министър на районното развиване и благоустройството Тодор Анастасов. Този, който главно унищожава пътищата – камионите, не заплаща задоволително за тях. От това страдат всички. Трябва да има някаква правдивост, да се направи по този начин, че да спечелва справедливостта. Системата би трябвало да се промени по този начин, че таксуването да стане съответно, акцентира Анастасов.

От АПИ пък плащали по 2 млн. лв. на месец за поддържка на компанията „ Капш “, която обаче е единствено софтуерна – физическите поправки и подмяна на части са ангажимент на пътната организация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР