Неправителствени здравни и стопански организации поискаха по-висок акциз за цигарите

...
Неправителствени здравни и стопански организации поискаха по-висок акциз за цигарите
Коментари Харесай

Искат увеличаване на цената на цигарите с по 50 стотинки годишно

Неправителствени здравни и икономически организации желаеха по-висок данък за цигарите и тютюневите произведения като част от политиките за възстановяване на публичното здраве. Целта е ограничение на тютюнопушенето, посредством увеличение цената на цигарите с по 50 стотинки годишно.

Повишаването на акциза и цените на цигарите и тютюневите произведения е приет като най ефикасен способ за ограничение на използването им в европейски мащаб, твърди Константин Крачовски, съветник на Световната банка по облагането с налози на тютюневите произведения:

"Хората твърдяха, че няма кой знае какъв резултат или, че резултата подклажда противозаконната търговия, когато извършихме промяната, само че това бяха изследвания, финансирани от самата тютюнева промишленост. А цифрите демонстрират друго - хората започнаха по-малко да пушат, а процентът на противозаконните цигари остава същият ", прибавя Крачовски.

До 2021 година държавното управление не възнамерява нарастване на акцизите.

"У нас съгласно проекта на икономисти, акцизът би трябвало да пораства стъпаловидно, а парите от него би трябвало да се разпределят точно за здраве. Това е европейска политика, която страната ни споделя. Всяка една стъпка, която би предпазила хора и подобряването на здравния резултат е стъпка, която ние ще подкрепим наложително ", разгласи зам.-здравният министър Светлана Йорданова, представена от БНР.

В края на ноември при разискването на Бюджет 2020 депутатът от "Обединени патриоти " Емил Димитров предложи, само че дни по-късно се отхвърли от предлагането, косвеният налог да стартира да се усилва гладко през идващите три години. Текстовете са били оттеглени поради недоразумение с хората от ГЕРБ.

Ако поддръжка бе получил този вид, най-вече - с към 20 стотинки на кутия щяха да нарастнат най-популярните и най-евтини марки. Сходни нараствания са планувани и за бездимните цигари.

Според осведомени интернационалните цигарени концерни по-скоро поддържат концепцията на Ревизоро, а локалните търговци, които разчитат главно на ниския ценови сегмент (гръцката Karelia и българската "КТ интернешънъл "), са срещу.

В момента акцизът върху цигарите е на минималното за Европейски Съюз равнище, споделя Димитров в претекстовете си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР