Възможността за сдружаване на крайни клиенти в граждански енергийни общности

...
</TD
>Възможността за сдружаване на крайни клиенти в граждански енергийни общности
Коментари Харесай

Доц. Владимир Зиновиев: Ще дойде момент, в който да следим цената на електроенергията на всеки час

Възможността за сдружаване на крайни клиенти в цивилен енергийни общности е обусловен от това, че те по едно и също време създават и разпределят електрическа енергия между тях. Идеята е откакто създават електрическа енергия на място, в непосредствена непосредственост до мястото, където се употребява въпросната електрическа енергия, да допринесат едно по-пълно припокриване на общия товарографик на енергийната общественост, с създаваното от нея сила. Това е един друг модел, за разлика от самостоятелните консуматори с централи за лични потребности. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доцент Владимир Зиновиев, шеф на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура към катедра " Икономика на превоза и енергетиката “ на УНСС.

Доц. Зиновиев даде образец: " Когато всички влагаме в една енергийна общественост по 10 лв., а преди този момент сме консумирали електрическа енергия в размер 100 единици, то в този момент ще консумираме в размер 60 единици. Само, че някои ще употребяват 90% по-малко електрическа енергия, а други, а други единствено 10% по-малко. Енергийната общественост е като Здравната каса - всички заплащат за нея, а употребяват тези, които имат потребност и когато имат потребност ".

Той посочи, че е налице европейската регулация, която към този момент дава опция за основаване на енергийни общности. Налице са и първите стъпки в смяната на българското законодателство от края на предходната година за основаването на енергийни общности. Налице е и генералната визия на Европейски Съюз, в който и България, и Италия са част от така наречен " д-та " - декарбонизация, децентрализация, цифровизация и енергийна народна власт.

Доц. Зиновиев уточни, че концепцията е по какъв начин да гледаме на енергийните общности не като на една компания, която построява фотоволтаични централи и продава електрическата енергия, а по какъв начин да гледаме на енергийните общности като на дейни консуматори, които обезпечават едни 40-50% от електрическата енергия, която употребяват, на място, където няма да се постанова в допълнение да натоварват преносната и разпределителната мрежа на регионо и страната, в която се намират.

По думите му ние сме в навечерието на миг, в който контролираната цена на електрическа сила за битовите консуматори ще прекрати да действа и последният сегмент, който е на контролирания пазар, т.е. битовите консуматори, присъединени към мрежа с ниско напрежение, в границите на идната една година ще излязат на свободния пазар: " В момента тези консуматори не са подтиквани да мислят в кой тъкмо миг да си включат огромните потребители, не гледат цената на борсата, не ги интересува електроенергийната система в кой миг изпитва дефицит и в кой миг има остатък. Не виждат потребност да подкрепят електроенергийната система. В момента, в който имат ценови сигнали, които да наблюдават и всеки час цената не ел. сила се трансформира, несъмнено, ще бъдат в доста по-висока степен стимулирани да построяват общи споделени мощности и в оптималната степен да се възползват от тази безвъзмездна електрическа енергия, която тези споделени мощности на база вложения финансов запас в тях, дават.

Друго значимо нещо, което ще бъде определящо в потреблението на електрическата енергия няма да бъде цената на електрическата енергия, колкото в цената за салда: " Колкото по-малко електрическа енергия енергийни общности черпят от мрежата, толкоз по-малко разноски за баланс ще има ", разяснява доцент Зиновиев.

" Ключовият миг са технико-икономическите изгоди от реализацията на концепцията за енергийна общественост, които са потвърдени обратно във времето ", безапелационен бе той.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР