Непоказани уникати от периода, когато сме били под Османско владичество

...
Непоказани уникати от периода, когато сме били под Османско владичество
Коментари Харесай

Непоказвани уникати от XV-XIX век представя Националния исторически музей

Непоказани уникати от интервала, когато сме били под Османско господство показа Националния исторически музей в галерия. Иновативната експозиция беше открита от доцент доктор Бони Петрунова, която управлява музея сега. Вижте изложбата в репортажа на Боряна Благова и оператора Атанас Атанасов.

София

Уникалните мостри в изложбата сплотяват църковното с националното изкуство. Те са основани в най-тъмния интервал от нашата история. Време, когато няма българска страна и черква и когато само вярата крепи българския народ. Затова религиозното отражение, даже върху накитите, е доста мощно.
Димитър Василев - етнолог в Националния исторически музей: Най-често изобразявани са Св. Георги, който е най-големият палач на злото, който защищава от злите сили и Св. Богородица, която е настойничка на дамите, на майките, на фамилията. Те са изобразявани посредством седеф, посредством изковаване, посредством други техники в златарството.
Изложбата демонстрира също икони на светци настойници на занаятчии. Именно те главно са дарявали средства за икони и църкви.
Димитър Василев - етнолог в Националния исторически музей: Свети Атанас - настойник на ковачите и железарите, Св. Прокопий - настойник на пчеларите.
Акцент в изложбата са четири кутии, в които монаси са събирали дарения за църквите и манастирите. Те са от манастир в днешна Гърция и са извънредно изящни, направени са от сребро с позлата, с инкрустирани скъпоценни камъни и кована релефна декорация.
Цвета Кацарова - изкуствовед в Националния исторически музей: В едното крило се слага кръста, в другото има изображения на светци като забавното при тях е, че има гнезда, инсталирани мощи на светци, на които могат да се поклонят вярващите.
За доцент доктор Бони Петрунова, която сега управлява музея това е голяма отговорност. Тя ни описа за бъдещите проекти на музея.
доцент доктор Бони Петрунова - шеф на Националния исторически музей: Най-голямата галерия, която планираме е изложбата на 18-и май в Деня на музеите, на която НИМ желае да показа 7-те паметника на културно-историческото ни завещание, с които ние сме признато в ЮНЕСКО, отдадена на Европредседателството.
Тя даде обещание, че до момента в който управлява музея ще означават всички дати от национално значение за страната ни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР