Неплатените глоби от акт или електронен фиш за скорост към

...
Неплатените глоби от акт или електронен фиш за скорост към
Коментари Харесай

Двойно скача глобата за превишена скорост след 30-ия ден

Неплатените санкции от акт или електронен фиш за скорост към Пътна полиция ще скачат двойно, в случай че не бъдат изчистени в границите на 30 дни. Това плануват последните промени в Закона за придвижване по пътищата, които единствено след седмица ще бъдат импортирани за разискване в Народното събрание.

В последните корекции е заложено водачите, които създадат заплащането в 14-дневен период, да се употребяват от 50 % отстъпка. Тези, които го създадат до 30 дни след първичните две седмици, ще си заплащат целия размер на санкцията, а останалите, които превишат едномесечния период, ще броят двойно пари.

За по-добра събираемост санкциите от електронни фишове ще се качват и в интернет. Така нарушителите, които не са открити на адреса им, ще се водят за известени. По този метод водачът няма да може да се измъква с обяснението, че не си е платил глобата, тъй като не му е била връчена и той не е знаел за съществуването ѝ. Важните промени, които целят да усилят събираемостта на санкциите и да дисциплинират водачите, са записани в член 189 от ЗдвП, разясняват от СБА за „ Монитор ".

Сега съществуващият текст на алинея 5 за електронния фиш се добавя в края с ново изречение, което разказва каква ще бъде процедурата на връчване на фиша след гласуването в Народното събрание и влизането в действие на закона. Първо на лидера, чието нарушаване е записано от камера, му се изпраща електронен фиш по пощата с противоположна квитанция. Той има 14-дневен период да заплати.

Проектозаконът планува, в случай че не е открит на непрекъснатия му адрес, а новият му адрес не е прочут, след връщане на противоположната квитанция да се прави нова инспекция от чиновник на съответната Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи по сегашния му адрес. Ако нарушителят още веднъж не е открит, служителят на реда сформира протокол за осъществено посещаване на адреса.

В този случай електронният фиш се слага на таблото за обявления и в интернет страницата на съответната Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи или се оповестява по различен нормален метод. Така той ще се смята за връчен от момента на оповестяването му.

При неплащане на санкцията задължението ще бъде изпращано в Национална агенция за приходите, където ще се образува изпълнително дело. Ако един лидер бъде заловен с неплатена санкция, книжката му ще бъде краткотрайно отнемана до заплащането на сумата. Не е изключено и колата му да бъде спряна от придвижване.

Идеята на Министерство на вътрешните работи и на депутатите е с тези промени да запушат дупката в нормативните документи, които разрешават на водачите всеобщо да не си заплащат санкциите. В момента съвсем всеки втори лидер заобикаля да си внася паричните наказания. Министерство на вътрешните работи употребява куриерски компании, които връчват фишовете на нарушителите, само че половината от тях се прибирали неподписани, по този начин наказателното разпореждане не можело да влезне в действие.

Според статистика на Пътна полиция наложените санкции за година са над 180 млн. лв.. В същото време не се събират повече от 90 млн. лв.. По закон глобите имат двегодишна отминалост. Ако в границите на този интервал по отношение на отговорния водач е почнала процедура по събиране на дължимото, този период става 3 години. Министерство на вътрешните работи не води статистика за отпадналите по отминалост наказания.

При всички случаи за интервал от пет години страната губи стотици милиони, които могат да отидат в закупуването на най-елементарна техника като още снимащи радари за надзор на придвижването по пътищата, проби за опиати, камери за патрулките, които да наблюдават дейностите на служителите на реда при инспекциите на пътя, и други, установяват специалисти от СБА.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР