Неотдавнашното увеличение на инфлацията няма да навреди на доверието на

...
Неотдавнашното увеличение на инфлацията няма да навреди на доверието на
Коментари Харесай

Германски икономисти: Инфлацията не намалява вярата в еврото

Неотдавнашното нарастване на инфлацията няма да навреди на доверието на хората в стабилността на еврото съгласно няколко немски икономисти.

Увеличенията на цените са значително краткотрайни и инфлацията последователно ще намалее през 2022 година. Въпреки това специалистите предизвестяват, че потребителите би трябвало да са готови за по-високи равнища на инфлация и приканиха Европейската централна банка да поправя разхлабената си парична политика.

„ Еврото се потвърди като мощна и постоянна валута за 23 години, краткотрайно повишение на инфлацията няма да унищожи това доверие “, разяснява президентът на Германския институт за стопански проучвания Марсел Фрацшер. „ Но политиците би трябвало да почитат еврото и да не се пробват да трансфорат еврото и Европа в изкупителна жертва на личните си неточности “, предизвести той.

Валутата стана законно платежно средство на 1 януари 1999 година за 11 от 15-те страни членки на Европейския съюз по това време. Банкнотите и монетите на блока в началото са употребявани единствено за счетоводство и електронни заплащания, само че стават всеобщо налични на 1 януари 2002 година и през днешния ден са публична валута за към 340 млн. души в 19 страни от Европейски Съюз.

Цените се покачват в района след въвеждането на еврото в брой, само че за разлика оттогава, в този момент покачването на инфлацията не би трябвало да заплашва доверието в стабилността на еврото съгласно Карстен Брески, основен икономист в немския клон на банката ING.

За по-високите темпове на инфлация през последните месеци „ не би трябвало да се упреква еврото “, счита Гертруд Трауд, основен икономист в комерсиалната банка Helaba. Тя приписва по-високата инфлация на политическите решения и я назова световен феномен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР