Неотдавнашният осми инцидент с прекъсване на електрозахранването в Запорожката атомна

...
Неотдавнашният осми инцидент с прекъсване на електрозахранването в Запорожката атомна
Коментари Харесай

МААЕ притеснена за сигурността на АЕЦ Запорожие

Неотдавнашният осми случай с спиране на електрозахранването в Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) е още едно увещание за несигурната обстановка на нуклеарна сигурност и сигурност в централата , която може да бъде повлияна от събития надалеч от самата площадка.

Съответното изказване направи генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси, оповестяват от организацията.

" Последното спиране на външното зареждане е още едно увещание за несигурната обстановка на нуклеарна сигурност и сигурност в централата, която може да бъде повлияна от събития надалеч от самата площадка ", сподели Гроси.

По думите му, МААЕ продължава да прави всичко допустимо за попречване на нуклеарна повреда.

" Също по този начин приканвам всички страни да не подхващат никакви дейности, които биха могли в допълнение да застрашат централата ", акцентира Гроси.

Това е първото цялостно външно спиране на електрозахранването в Запорожката АЕЦ от 22 май 2023 година, добавя организацията.
 Обстрел тази нощ спрял зареждането на АЕЦ Запорожие
Обстрел тази нощ спрял зареждането на АЕЦ Запорожие

Възстановена е връзката с украинската енергийна система

Припомняме, че в нощта на 2 декември 2023 година Запорожката АЕЦ претърпя спиране на зареждането отвън площадката за осми път по време на войната, което ускори опасенията за нуклеарната сигурност и сигурност. По-късно Националната енергийна компания Ukrenergo съумя да възвърне линията за високо напрежение, доставяща електричество на централата.

В 7 часа сутринта е била възобновена връзката с украинската енергийна система.

Най-голямата опасност за сигурността съществува при енергоблок 4 на нуклеарната централа. То е породено от обстоятелството, че съветските окупатори са го употребявали в нарушаване на изискванията на лиценза за употреба и е държан в горещо положение. Изключването на основните циркулационни помпи, охлаждащи дейната зона, води до прекосяване на реакторната централа в режим на естествена циркулация.

" Енергоатом ", който от украинска страна ръководи нуклеарните мощности в страната декларира, че в този режим безвредната употреба е затруднена, а и вероятната дълготрайност е лимитирана и може да докара до отвод на главното съоръжение на енергоблока.

" Агрегатът изисква незабавно превеждане в студено положение ", обявиха от компанията.
 Буданов: Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие
Буданов: Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие

Първият опит е изработен през август 2022 година

Още напролет на 2022 година, при започване на войната против Украйна,територията на Запорожката атомна електроцентрала и сателитния град Енергодар. На процедура оборудването е под

да откри задача, която да следи работата на нуклеарното оборудване, все пак от време на време сигурността и сигурността на нуклеарната централа е застрашена от обстрели сред украинската и съветската войска.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР