Неотдавна на тържествена церемония в Дом Витгенщайн във Виена бе

...
Неотдавна на тържествена церемония в Дом Витгенщайн във Виена бе
Коментари Харесай

Собственичка на медии замисля Музей на бай Ганьо във Виена

Неотдавна на тържествена гала в Дом Витгенщайн във Виена бе връчена първата литературна премия за женска белетристика, лирика, обществена ангажираност, щедрост и журналистическа продукция в региона на културата от създатели, които живеят в Австрия.

 Златната чаша
Призът „ Автор на годината - 2021 “ се организира под егидата на двуезичния „ Нов дунавски вестник – Neue Donau Zeitung “ и с общителната поддръжка на Българския културен институт. Учредител на премията е Сашка Журков, притежател на медии в Австрия. Първите носителки на наградата „ Автор на годината - 2021 “ („ Autorin des Jahres - 2021 “) са доктор Анелия Хохвартер, инж. Катя Кремзер и Наталия Стеремитина.


Свързах се по телефона с българката, която от години живее във Виена за повече детайлности. Оказа се, че това не е първият конкурс, основан от нея. Основателката на оценката Автор на годината за българки, които творят в Австрия – Сашка Журков ни описа и за общността от потомци на български градинари, които пазят родолюбивия дух във Виена.

 Гръцкато кафене
Тя разхожда слушателите по адресите, на които се развива повествованието на „ Бай Ганьо “ от Алеко Константинов. Сашка ми е била гид по този маршрут, повярвайте, в действителност е любопитно. Собственичката на двуезични медии разкри и какво се случва с концепцията ѝ да сътвори музей на бай Ганьо в австрийската столица.

Повече можете да научите от звуковия файл.

Снимки: Мария Кремзер, Себастиан Ервин, Магдалена Гигова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР