Неочаквано парламентът отказа да приеме специален закон, с който да

...
Неочаквано парламентът отказа да приеме специален закон, с който да
Коментари Харесай

Мнозинството в НС отказа защита на подателите на сигнали за корупция

Неочаквано Народното събрание отхвърли да одобри специфичен закон, с който да се обезпечи отбрана на хората, които подават сигнали за нарушавания, в това число и корупция. Срещу него се подредиха ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и БВ.

В Народното събрание бяха импортирани два плана на Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Автор на първия беше депутатът от Демократична България и някогашен правосъден министър Надежда Йорданова, а другият беше квалифициран от служебното държавно управление.

Законът обгръща подаването на сигнали за нередности в необятен кръг области – от публични поръчки до нарушавания на трудовото законодателство. Подателите се нуждаят от отбрана против възмездие. Затова законът предвиждаше протекция против ответни дейности като уволняване, намаление в служба, дисциплинарни ограничения. От закрилата щеше да се употребява освен подателят на сигнала, само че и неговите сътрудници, родственици, както и тези, които оповестяват информацията за нарушаванията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР