Необосновано, без връзка с реалностите в сектора, непрозрачно и напълно

...
Необосновано, без връзка с реалностите в сектора, непрозрачно и напълно
Коментари Харесай

Индустриалци съобщават за картел и спекулации на борсата на ток

Необосновано, без връзка с действителностите в бранша, непрозрачно и изцяло непазарно се подхващат дейности за доста нарастване на цената на електрическата енергия, пишат в известие до медиите няколко организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), КНСБ, КТ " Подкрепа ", Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК).

Посочва се, че през последните дни този развой ескалира внезапно до искания от страна на търговците за преустановяване на контракти за доставка или налагане едностранно на цени с сред 30% и 65% по-високи по отношение на откритите досега.

В ефира на БНР ръководителят на АИКБ Васил Велев даже разгласи, че на енергийната борса има образци за картел и спекулативни покупко-продажби.

Организациите припомнят, че след основаването на енергийната борса пазарът на електрическа енергия у нас към този момент се господства от търговията на свободен пазар, което се поддържа от национално представителните работодателски и синдикални организации като модел за устойчива конкурентна среда, осигуряваща усъвършенстване качеството на услугите и усъвършенстване на цената на електрическата сила.

Какъв е казусът

Членове на АИКБ оповестяват, че са получили писма от търговци на ток, с които са известени, че от 1 февруари се покачват цените, на които ще им бъде доставяна сила като за другите сдружения покачването е друго и варира от 30 до 65%.

Мартин Георгиев, ръководител на УС на Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България изясни пред БНР, че това повишаване се постанова откакто в Европа за последната година главните първични материали - нефт, природен газ и въглища са поскъпнали приблизително с 0% и това нямало по какъв начин да не се отрази на пазара в България. В допълнение през предходната година търговците на ток се наложило да поемат забележителна част от това повишаване върху себе си, вследствие на което акумулирали 70 млн. лева загуби.

Васил Велев репликира, че в България въглищата не са поскъпвали, нито е имало покачване на цената на нуклеарното гориво. Няма пиедестал за растеж на цените у нас. Няма и техническа причина по линия на търсене и предложение, защото някои търговци няма къде да си пласират силата, изясни той.

Разказа за спекулативни покупко-продажби на енергийната борса, при които през лятото имало покупко-продажби за 69 лева на мегаватчас в случай, че пазарната цена била 80 лева, а същите количества в този момент се предложили на купувачите за 120 лева Обясни, че поради протичащото се са почнали диалози със синдикатите за предприемане на протестни дейности.

Спекулативното и голословно повишение на цената на електрическата сила ще докара до банкрути, загуба на трайни работни места и " заледяване " равнищата на приходите в редица сектори и браншове, предизвестяват в писмото си и организациите. Допълват, че резултатът от такова повишаване ще докара и до растеж на цените на хранителни и нехранителни артикули. Увеличението визира както бизнеса, по този начин и държавни и общински администрации, лечебни заведения, учебни заведения, членовете на синдикатите и всички работещи български жители. Пренасяйки се към цените на контролиран пазар, ще засегне всеки битов клиент, написа в писмото.

Некоректните търговски практики включват и нови отговорности в системата на енергетиката, като няколко търговци дължат към този момент десетки милиони лв. към фонда за сигурност на електроенергийната система, се добавя в текста.

Държавата да си влезе в контролните функционалности

От другите изявления по тематиката се разбра, че държавните органи, които би трябвало да подсигуряват коректността на покупко-продажбите на пазара на ток, не упражняват контролните си функционалности и позволяват да се правят съмнителни покупко-продажби, които в другите страни се санкционират.

Мартин Георгиев също прикани държавните органи да се самосезират и да не позволяват пазарът на балансираща сила да се криминализира. Но в това време уточни, че има и търговци на ток, които са банкрутирали или са пред тази заплаха след повишаването на цените през предходната година. Според него обаче не може да се приказва за картел и далавера при търговията на сила през борсата, която дава бистрота и където работят над 150 лицензирани търговци на ток. Освен това имало фабрики, които купуват ток непосредствено от производителите, което значи, че получавали по-изгодни цени.

Според него с смяната в Закона за енергетиката, утвърдена от Народното събрание, с която всички производители на ток над 5 мегавата се задължават да търгуват на борсата, ще се сътвори нов монопол. Причината за това е, че посредством промените енергийната борса се трансформира в единствен покупател, какъвто сега е НЕК. Това щяло да даде опция на борсата самоволно да усилва таксите, които се начисляват върху цената на изтъргуваната сила.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), КНСБ, КТ " Подкрепа ", Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК) упорстват за незабавни и съответни стъпки към ограничение на нездравословни практики и недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и промишленост при започване на зимния интервал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР