Необичайна размяна на затворници осъществиха в сряда Русия и САЩ

...
Необичайна размяна на затворници осъществиха в сряда Русия и САЩ
Коментари Харесай

Русия размени осъден американски студент срещу свой пилот в американски затвор |

Необичайна замяна на пандизчии реализираха в сряда Русия и Съединени американски щати на фона на влошените поради войната в Украйна връзки. Москва пусна от пандиза американски студент, някогашен морски пехотинец, наказан на 9 години затвор в Русия, а Вашингтон освободи съветски водач с 20-годишна присъда за наркотрафик. USA today заяви новината с позоваване на почитан американски чиновник.

Като част от обмена Русия се е съгласила да освободи 30-годишния Тревър Рид, някогашен морски пехотинец от Тексас, който беше задържан през лятото на 2019 година, откакто съветските управляващи твърдяха, че е нападнал офицер, до момента в който е бил откаран от полицията в полицейски сектор след тежка пиянска нощ. По пътя буйствал и основал причина за ПТП. При гледането на делото сходни доказателства не бяха показани, а самият Рид удостовери, че е бил толкоз пийнал, че е допустимо да не си спомня нищо. Родителите му упрекнаха съветските власт в инсценировка, която да послужи в следствие за продан с интересуващ руснаците пандизчия в Съединени американски щати. Рид беше наказан на 9 години затвор през 2020. Вече зад решетките, младият мъж на два пъти обявяваше гладни стачки и настояваше за лекуване поради признаци на туберкулоза.

През март т. година родителите на студента съумяха да беседват с президента Джо Байдън, откакто го дебнеха по маршрута на кортежа му по време на президентска аудиенция в Тексас, а след това и пред Белия дом с вяра да получат среща.

" Чух в гласовете на родителите на Тревър какъв брой доста се тормозят за здравето му и им липсва наличието му. И бях удовлетворен, че мога да споделя с тях положителните вести за свободата на Тревър ", разяснява в сряда американският президент.

Съединените щати са се съгласили да разменят против Тревър съветския водач Константин Ярошенко, който излежава 20-годишна присъда във федерален затвор в Кънектикът за трафик на кокаин в Съединени американски щати. Ярошенко беше задържан в Либерия през 2010 година и наказан година по-късно на 20 години затвор. 54-годишният Ярошенко е притежател на компанията „ РостАвиа “. Русия от години полагаше старания за освобождението му. Присъдата му изтичаше през 2027.

По-късно през днешния ден говорителката на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова удостовери за размяната. Според " Комерсантъ ", който цитира брачната половинка на Ярошенко – Виктория, обменът е станал в Турция. В уеб страниците за следене на полети в сряда предиобед е бил открит маршрут на аероплан, принадлежащ на ФСБ, който е направил полет до Анкара, а сега Ярошенко пътува за Москва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР