Необходими са законови промени във връзка със защитата на личните

...
Необходими са законови промени във връзка със защитата на личните
Коментари Харесай

Венцислав Караджов: Необходими са законови промени за защита на личните данни

Необходими са законови промени във връзка със отбраната на персоналните данни. Това сподели в ефира на „ Твоят ден” на NOVANEWS ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов във връзка със случая, при който бяха откраднати персоналните данни на мъж и в следствие изтеглени три заема на негово име.

„ Промяна в закона би могла да предотврати сходни закононарушения. Добре би било да се вкара ограничаване за изплащането на сумите по заемите. Например да има възбрана това да става в границите на 72 часа откакто бъде утвърден заемът, а не средствата да се отпускат незабавно. Това ще разреши да се направи съответна информация. Добре е да се вкарат и наказания за банките, които нарушават разпоредбите, като по този начин пострадалите ще бъдат обезщетявани. Време е към този момент банковите институции да бъдат свързани със системата на Министерство на вътрешните работи. Да имат и достъп до фотографията на документите ни за идентичност. В съответния случай с потърпевшия мъж има направена пластика с друга фотография и автограф, само че идентични данни. Очевидно, че в този случай не е осъществена цялостна идентификация на лицето”, изясни той.

Караджов разяснява още, че с изключение на казусът с Димитър Марков има открити още три такива злоупотреби, като при едната вредата е за 200 хиляди лв..
„ Данните, които събрахме в продължение на година, водят до подозрението за деяние на проведена незаконна група за кражба на персонални данни. Правилата са хубаво нещо, само че някой би трябвало да ги съблюдава. Тук виновност имат административните чиновници, които са обработвали персоналните данни”, сподели още той.

Венцислав Караджов разяснява още, че Комисията за отбрана на персоналните данни ще направи предложение пред отрасловата комисия в Народно събрание за законодателни промени.
„ Нямаме информация дали е сезирана прокуратурата. Можем да изпратим събраните материали към тях, само че ние организираме единствено административно разследване”, посочи той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР