Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът

...
Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът
Коментари Харесай

Браншова организация настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, безапелационни са членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Чрез сходни нормативни ограничения могат да се решат редица проблеми, които пречат за цялостното осъществяване на капацитета на страната ни като туристическа дестинация, сподели ръководителят на национално показаната организация с 36 районни структури Георги Щерев, представен в прессъобщението на БХРА. Според него неналичието на сходна нормативна база е причина за отлив на вложения и за финансови загуби, които търпят вложените в бранша. 

Със законова смяна е необходимо да се одобри 50 на 100 от всички събрани локални налози и такси, концесионни и други туристически такси да бъдат разходвани целево за вложения в техническа инфраструктура (ВиК, пътна, разчистване и снегопочистване, електрическа), маркетинг и реклама в курортите, показва Маргита Тодорова, шеф маркетинг и продажби в " Албена " АД. Дружеството е член на БХРА, осведоми Българска телеграфна агенция. 

Според зам.-председателя на БХРА Веселин Налбантов точно неприятното ръководство на инфраструктурата в курортите е причина хотелиерите в Слънчев бряг всяка година да губят стотици хиляди левове пропуснати изгоди. Една част от Слънчев бряг тъне в мрачевина и нечистотия незабавно след края на дейния летен сезон. Как да отворим обектите още за Великден, като алеите и общите елементи не се поддържат, риторично попита той. И добави, че хотелиерите от години се борят с безхаберието на държавното сдружение, което ръководи инфраструктурата в курорта и безусловно оставя всеки от вложителите да се оправя самичък. Източната част на Слънчев бряг, където се намират множеството хотели на първа и втора линия около плажа, е в цялостен мрак вечер поради спряно електричество, сподели Налбантов. И уточни, че западната част на курорта, която се ръководи от Община Несебър, няма сходни проблеми. А курортът е един и не е разумно да има сходна неравнопоставеност, добави Налбантов.

Подобни проблеми срещат и хотелиерите в другите национални курорти, уточни Атанас Карагеоргиев, хотелиер от к.к. " Св. Св. Константин и Елена " и член на БХРА. Ние вложение милиони в туристически обекти, плащаме налози, локални такси, всевъзможни данъци и най-после нямаме думата при обмисляне на курортите, възстановяване на инфраструктурата и даже такива на пръв взор дребни въпроси като извоюването на боклука, уточни той.

Според упоменатите представители на БХРА с изключение на да се уредят проблемите с инфраструктурата, би трябвало да се улесни и присъединяване на националните курорти независимо и дружно, в панаири, тържища, рекламни акции с щандове, роуд-шоута, конференции и други сходни, за най-хубавото показване на личния туристически артикул. Както и вътрешният обществен превоз в националните курорти да бъде напълно екологично чист и оптимално сигурен за живота и здравето на гостите. Необходимо е и да се построи задоволителен паркинг потенциал за гостите, идващи с персонални коли и цени, съобразени с пазарните.

Освен това би трябвало да се направи и нужното националните курорти да дават отговор на всички екологични условия на европейското и българското законодателство и да бъдат носители на интернационалните оценки в тази област - наследник байрак, и други сходни. Изграждането на нова база за престояване и атракции да бъде съобразено с европейските условия за повърхност на кв. метър на един плажуващ.

Би било добре и да се оползотворяват биоразградимите боклуци за рандеман на сила, както и минералните води, показват още представителите на БХРА.

Необходимо е и да бъде основана туристическа полиция на директно послушание на Министерство на вътрешните работи – методически и функционална със задача запазване на вътрешния ред, сигурност и отбрана от тероризъм, естествени бедствия, противопожарна отбрана, като едната половина от разноските се поема от националните курорти, а другата - от Министерство на вътрешните работи по община, оферират още от БХРА.

Националните курорти би трябвало да развиват резистентен туризъм в региона посредством ловко съчетаване на разнообразни типове туризъм за удължение и прекосяване и към целогодишно експлоатиране въз основата за настаняване – здравен, състезателен, занимание, културен и други типове туризъм. Както и да развиват лични или да вземат участие в други нововъведения в основаване на хранителна продукция в оптималната непосредственост до тях.

Необходимо е и да се обособят в националните курорти независими сдружения за ВиК, електро-, паркоподдържане и транспортно-техническа инфраструктура, допълват от БХРА.

За да се подтикват вложителите в националните курорти, съгласно представителите на бизнеса, е извънредно значимо да се резервира понижена ставка по Данък добавена стойност за хотелиерски, ресторантьорски и развлекателни услуги, предлагани в обекти на националните курорти. А при рекламиране в чужбина да се употребява данъчно облекчение в размер на 10 на 100 от облагата, осъществена от националните курорти.

Необходимо е още да се дефинира обединен размер на туристическия налог за легловата база в националните курорти от министъра на туризма. Както и да се съгласува със притежателите и/или вложителите в националните курорти изразходването на образувания бюджет от събрания туристически налог за употребената леглова база в националните курорти. И да се одобряват по-ниски такси за административни и механически услуги от общината при осъществяване на капиталови планове, и да се освободят притежателите и вложителите от локални налози и такси /например налог върху недвижимите имоти/, когато същите се отнасят за обектите на вътрешната техническа инфраструктура и за публично обслужващите обекти на територията на националните курорти.

Освен това би било разумно и вярно при кандидатстване за концесии за морския плаж, съседен към съответния народен курорт, притежателят и вложителите в националните курорти да имат преимущество, показват от БХРА.

За да се подтикват вложителите, би трябвало да бъдат въведени и специфични преференции като използване на омекотен режим на административно обслужване при построяването на капиталови обекти в националните курорти, поддръжка при изискванията и по реда на Закона за поощряване на вложенията, както и посредством национални стратегии и посредством европейските структурни и капиталови фондове.

" За привличането на повече задгранични туристи в частта на законодателството бих показала преди всичко решаването на казуса с визите на турските жители. Турция е един голям емитивен пазар освен за зимен, само че и за летен туризъм ", добави Маргита Тодорова. 

Темата за националните курорти от време на време се повдига от години. През 2022 година министърът на туризма тогава - Христо Проданов, изрази персоналното си мнение, че нормативното контролиране на ръководството на националните курорти би трябвало да стане в обособен закон, който да е сходен на Закона за индустриалните зони. Да се знае кой стопанисва инфраструктурата, кой защо дава отговор, тъй като размиването на отговорност води до проблемите, които непрекъснато се основават в ръководството на националните курорти, сподели тогава Проданов, като съобщи, че ще се работи в тази посока, само че след необятно публично разискване поради спецификата на другите курорти.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР