„Необходими са промени в трудовото законодателство за регламентиране на дистанционната

...
„Необходими са промени в трудовото законодателство за регламентиране на дистанционната
Коментари Харесай

БСП поиска ясен регламент и защита на служителите при дистанционната работа


„ Необходими са промени в трудовото законодателство за регламентиране на отдалечената работа и отбрана на правата на трудещите се “. Това съобщи от трибуната на Народното събрание депутатът от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Благовест Кирилов.

Той напомни, че в последните седмици отчитаме растеж на заболелите от Covid-19 и чакаме следващата вълна на вируса, като близо 18% от компаниите в България все още работят отдалечено. На въпрос какъв брой нарушавания на изискванията на труд при отдалечена работа са установени, министърът на труда и обществената политика Гълъб Донев даде данни за 6 нарушавания, които са установени сред януари 2020 и август 2021 година.

„ При броя работещи отдалечено тази численост е извънредно странна и не отразява действителността. Кодексът на трудасъдържа подробна уредба на изискванията за отдалечена работа. Пандемията обаче отвори въпроса дали тази уредба е съответна, задоволителна и използвана. Контролът и осъществяването на член 107и, алинея 3 от КТ (за регламентиране на изискванията на труд, които работодателят е задължен да даде на работещите дистанционно) неведнъж са подценявани както от работодателите, по този начин и от институциите “, означи депутатът.

Същевременно по думите муКодексът на труда не е приспособен към дигитализацията, изисквайки голям брой документи на книжен притежател от всеки чиновник. „ Освен това не е уредена отдалечената форма на труд посредством потребление на осведомителни технологии. Ползването на тези технологии за работа основава по този начин наречените обстановки " постоянно на линия ". Освен че води до стрес, това може да се употребява и за непрекъснат напън от страна на работодателите върху трудещите се. За да се избегне следва да се вкарат разпореждания, които да разрешават на трудещите се да изключат всички устройства, през които могат да се свързват с тях в извънработно време “, разяснява Кирилов.

„ Министерството на труда следва да управлява дебата и да предложи решения на проблемите, които стоят както пред бизнеса, по този начин и работещите отдалечено “, установи Благовест Кирилов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР