Необходими са още милиарди, за да се снабди световното население

...
Необходими са още милиарди, за да се снабди световното население
Коментари Харесай

СЗО настоява за още десетки милиарди долари за ваксини

Необходими са още милиарди, с цел да се достави международното население с ваксини и медикаменти против COVID-19 до септември 2022 година, осведоми ДПА.
Световната здравна организация (СЗО) дефинира потребността от 23.4 милиарда $ в Женева.
Това ще предотврати минимум 5 млн. евентуални смъртни случаи и ще спести на международната стопанска система повече от 5.3 милиарда $.
Неравномерното систематизиране на имунизациите и медикаментите до момента предотвратява скорошното превъзмогване на пандемията от ковид, акцентираха от СЗО. Това усилва риска от развиване на нови и по-опасни разновидности на ковид, против които предходните ваксини и медикаменти не са задоволително ефикасни.
Досега единствено 0,5% от наличните ваксини са били употребявани в най-бедните страни, макар че те съставляват 9% от популацията.
"Ако до момента приложените 6,8 милиарда дози ваксини в международен мащаб бяха разпределени заслужено, до момента щяхме да реализираме задачата си от 40 % във всяка страна ", посочи генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус.
Според африканския офис на СЗО единствено 10% от 54-те страни в африканския район ще доближат задачата от 40% до края на годината, в случай че не се направи доста повече.
Парите би трябвало да влязат в ACT Accelerator. Това е програмата, стартирана преди 18 месеца от Организация на обединените нации за световни решения към ковид. ACT е абревиатура от "Access to Covid Tools " ( "Достъп до Covid принадлежности ").
Това включва програмата за имунизация COVAX, както и стратегии за Covid проби и медикаменти.
COVAX достави повече от 425 млн. дози ваксини в 144 страни. Програмата влага в проучвания на ваксини с депозити от богати страни, а в подмяна всички страни имаха опция да поръчват поръчки посредством COVAX.
Повечето богати страни задоволяват по-голямата част от потребностите си от ваксини посредством обособени контракти с производители. Следователно няма задоволително налични ваксини за COVAX, подлага на критика СЗО.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР