Необходими продукти:червени чушки - 20 кг домати - 10 кг

...
Необходими продукти:червени чушки - 20 кг домати - 10 кг
Коментари Харесай

Лютеница по 100-годишна рецепта

Необходими артикули:
червени чушки - 20 кг
домати - 10 кг
патладжани - 5 кг
моркови - 3 кг
люти чушлета - 4 - 5 бр.
черен пипер - 1 пакетче, надробен
кимион - 1 пакетче, надробен
чубрица - 2 с.л., ронена
олио - 1 бутилка
захар - 200 г
сол на усет

 

Начин на подготвяне:

Доматите се обелват и мелят с машинката за смилане на месо. Изсипват се в огромен бакърен котел, поставят се на не доста мощен огън и стартира дълго и непрестанно бъркане, с цел да не загори пюрето.

В началото сместа е рядка и се бърка по-бавно, само че колкото повече извира и се сгъстява доматеното пюре, толкоз по-бързо и деликатно се разбърква, преминавайки с бъркалката по цялото дъно на съда, с цел да не загори някъде.

Чушките се изпичат и се подреждат в затворен с похлупак съд или в найлонов чувал, с цел да се задушат, след което се обелват и почистват от дръжките и семената. Оставят се за 1-2 часа в огромен съд или тава под надолнище, с цел да се изцедят. След това се мелят с месомелачката.

Патладжаните се изпичат, откакто изстинат, се обелват, нарязват на части, посоляват и оставят да се отцедят за 2 часа и по-късно се смилят.

Морковите се почистват, обелват, сваряват в съд с подсолена вода и също се мелят.

Смляните чушки, патладжани и моркови се прибавят деликатно в казана при доматите при непрестанно и дълготрайно бъркане.


След като лютеницата остане на половина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото (на тънка струйка при непрестанно бъркане), сол, захар и подправките - чубрица, кимион и черен пипер. Добавяйте по малко и опитвайте на усет, с цел да може да добавяте още, в случай че не ви е задоволително овкусено.

Лютеницата се вари на муден огън, до момента в който бъркалката не стартира да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда. Отмества се от огъня, изчаква се малко да поизстине и се пълнят бурканчетата, запечатват се с авансово изварените капачки и се варят в съд с застлан парцал или забрадка на дъното, като водата би трябвало да облива най-малко два пръста над бурканите. След завирането под ключ на водата се засичат към 15-20 минути и се дърпа казанът от огъня.

Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, до момента в който изстинат.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР