Ненужното размишление и фантазирането за разрешаване на проблема са два

...
Ненужното размишление и фантазирането за разрешаване на проблема са два
Коментари Харесай

Двата най-лоши начина да се борите със стреса

Ненужното разсъждение и фантазирането за разрешаване на казуса са два от най-лошите способи за справяне със напрежението, откри проучване. Тези две тактики, които хората постоянно употребяват неумишлено, с цел да преодолеят напрежението, е най-вероятно да ви оставят в още по-лошо въодушевление.

По-добри тактики са репетирането на проект за деяние и анализирането на казуса.

В проучването са взели участие 43 души на възраст над 60 години, които е трябвало да наблюдават всекидневните си действия, стресови фактори и възприятията си в продължение на осем дни.

Хората били питани всеки ден дали чакат стресиращи събития на идващия ден и по какъв начин възнамеряват да се оправят с тях. Въпреки че хората са употребявали всевъзможни тактики за справяне, две от тях са имали изключително негативен резултат.

Един от тях е свързван с настояването за решение на казуса, без предприемане на съответни стъпки по въпроса и другото е фантазията, че казусът някак ще се позволи самичък.

Д-р Шевон Нопер, водещият създател на проучването, споделя:

„ Научихме, че това, което вършиме в понеделник, наистина има значение за това по какъв начин се чувствате във вторник. “ 

Според него, хората са склонни да трансформират тактиките си за справяне и да научават нови, които са по-ефективни. Мащабът на проучването е дребен, само че задоволителен, с цел да даде насоката за по-нататъшни изследвания по въпроса. Или както споделя Нопер:

„ Това е пилотно изследване, само че резултатите са завладяващи. “

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР