Нелсън Мандела постави ЮАР в позиция да се превърне в

...
Нелсън Мандела постави ЮАР в позиция да се превърне в
Коментари Харесай

Мечта за свобода, превърната в кошмар

Нелсън Мандела сложи ЮАР в позиция да се трансформира в модел за народна власт за Африка и разрастващите се страни. Но президентството на Зума систематично подкопава тази визия и заплашва икономическото и общественото тъждество. Г-н Мандела с господин Зума през 2009 година

© Joao Silva/The New York Times Tози текст е част от специфичното издание World Review на New York Times, издадено на български от " Капитал ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Още по тематиката
Защо имаме потребност от политически партии

Почти десетилетие след началото на финансовата рецесия стопанските системи се възвръщат – само че не и политиката.
15 дек 2017
Мечтаем да живеем в свободна Венецуела

Не е прекомерно късно да спасим нашата народна власт.
15 дек 2017
Как да бъде извърнат упадъкът на демокрацията

Само общонационална чистка против корупцията може да бъде искрата за възобновяване на Бразилия
15 дек 2017
Новата демократична вълна

На интернационалната сцена се появява нова група световни водачи и бъдещето на геополитиката минава в други ръце
15 дек 2017
Колко рискови са неверните стъпки

Кофи Анан предизвестява, че дребни хора на високи постове не схващат рисковете.
15 дек 2017 Мечтата на Нелсън Мандела за свободна, просперираща и неоснована на расата Южна Африка се трансформира в призрачен сън. Конституцията на страната, постоянно възхвалявана като една от най-прогресивните в света, е под блокада тъкмо от индивида, който е положил клетва да я пази.

Президентът Джейкъб Зума, на власт от 2009 година, разрушава устоите на демокрацията. Г-н Зума, който неотдавна оцеля при четвърти избор на съмнение в Народното събрание, упражнява политически патронаж и експлоатира държавните институции в своя изгода и в интерес на ръководещия хайлайф на неговата партия, Африканския народен конгрес (АНК). Той жестоко злоупотребява с ресурсите на страната и е забъркан във всепроникващ кронизъм. Най-тъжното е, че господин Зума подклажда надълбоко чувство за отчаяние измежду черната юноша на ЮАР.
Закес Мда е професор по британски в Ohio University и University of the Western Cape. Последната му книга е " Little Suns " (Малки слънца).

Да, новият ред на Мандела донесе разцвет на ЮАР в ерата след апартейда, само че разпределението на икономическото благосъстояние беше накриво в интерес на бялата върхушка и черния хайлайф. Дори през днешния ден дребна част от този разцвет е достигнал до черната юноша и мнозина упрекват Мандела за това, че вместо устойчива народна власт с благоприятни условия за всички е донесъл на страната нещо, което наподобява като бегла визия за независимост.

Безогледната корупция на господин Зума единствено задълбочава това отчаяние.

Един образец – скоро откакто стана президент, господин Зума похарчи 246 млн. ранда (около 23 млн. $ в оня момент) държавни средства, с цел да обнови частната си резиденция в провинцията. През 2014 година Службата на основния прокурор подреди на господин Зума да възвърне част от тези средства, само че той се съпротивляваше в продължение на повече от година, като на няколко пъти прибягваше до болшинството на АНК в Народното събрание, което да легитимира неподчинението му. Накрая Върховният съд на ЮАР му подреди да се съобрази с разпореждането на основния прокурор, само че това не постави завършек на безнаказаността.
Групи, противопоставящи се на президента на ЮАР Джейкъб Зума, набират членове и инерция. Макар да е едва евентуално господин Зума да послуша апелите им да се отдръпна, тези групи са по-влиятелни от всеки път

Фотограф: Mujahid Safodien/Agence France-Presse — Getty Images
По-скорошен образец, подсилен с медийни изявления, изтекли имейли и разкрития на основния прокурор, е за това по какъв начин господин Зума е трансферирал част от ръководството на семейство експати от Индия, които вършат бизнес с неговия наследник Дадузане Зума и печелят от държавни контракти, като в същото време упражняват политическо въздействие на всички места, където могат.

Семейството – братята Аджай, Атул и Раджеш Гупта и техният племенник Варун Гупта – даже се наместват при назначението на министри. През 2016 година Мцебиси Джонас, тогава зам.-министър на финансите, оповестява, че е бил привикан в къщата на семейството Гупта и са му били препоръчани 600 млн. ранда (около 43 млн. долара), в случай че одобри поста на финансов министър. Според господин Джонас господата Гупта са му споделили, че президентът ще в профил тогавашния министър на финансите, за който се твърдеше, че е блокирал някои апетитни контракти и се е трансформирал в спънка за достъпа на индийското семейство до хазната.

Г-н Джонас е имал задоволително честност да отклони предлагането. Но господин Зума все пак заменя финансовия министър с утвърден от семейството Гупта служител, който след последвалия публичен звук изкарва едвам един уикенд на поста.

Междувременно, до момента в който кланът Гупта и Дадузане Зума натрупват несметни благосъстояния в ЮАР и обвиняванията за техните спекулации преобладават вестникарските заглавия, ръководещият АНК се цепи и отслабва.

И все пак президентът продължава да се радва на мощна поддръжка измежду пластове от електората. Г-н Зума остава известен в селските региони, изключително измежду зулусите, най-голямата етническа група в ЮАР. Те го одобряват като харизматичен, закостенял мъж с четири съпруги, който приказва техния език на политически манифестации и прави типични за техния етнос смешки.

Друг източник на мощ за господин Зума е изборната система на ЮАР, която е пропорционална. Гласоподавателите не избират директно своите представители, а гласоподават за партии. След това партийните водачи сформират листи с претенденти и диктуват по какъв начин да гласоподават депутатите. Те всички се подчиняват на заложената линия, защото не желаят да слагат на риск прехраната си.

После идва Асоциацията на военните ветерани, парцалива войска от пламенни последователи на Зума в зле прилягащи им камуфлажни униформи, които претендират да са ветерани от партизанската война на АНК против режима на апартейда. Нищо че някои от тях са на по двадесет години и надлежно прекомерно млади, с цел да са се били във война, завършила преди повече от 25 години. Г-н Зума неотдавна се опита да вдигне тази група на бойна нога, като ги инструктира да се активизират в негова поддръжка и да пазят " революцията " против тези, които стачкуват против него.

Но не всичко е изгубено. Въпреки изопачената страна самостоятелната правосъдна система е позитивна вест и виталните медии постоянно изобличават държавната корупция. Освен това Конгресът на южноафриканските синдикати, Южноафриканската комунистическа партия и фракции от АНК са се съюзили и упорстват за оставката на господин Зума. Същото вършат и редица организации на гражданското общество (някои от които водени от членове на АНК), които провеждат всеобщи демонстрации в огромните градове.

В допълнение опозиционните партии, преди слаби и неефективни, в този момент имат доста по-силен глас, откакто към тях в Народното събрание се причислиха " Борците за икономическа независимост " – по-радикална партия, набрала всеобща поддръжка измежду безработните чернокожи младежи.

Въпреки всичко това господин Зума надали ще пусне властта.

Ако той се отдръпна, гражданските групи и опозицията без подозрение ще се погрижат тези 783 престъпни обвинявания за корупция и пране на пари, повдигнати против господин Зума през 2009 година, да бъдат реактивирани. Тези обвинявания бяха свалени малко преди избирането му за президент, само че предходната година Върховният съд подреди те да бъдат обновени. За момента обаче прокуратурата се бави. Много е евентуално да бъдат добавени обвинявания, свързани с семейството Гупта.

Г-н Зума се пробва също да направи по този начин, че неговата някогашна брачна половинка Нкосазана Дламини-Зума да поеме президентския пост през 2019 година, когато изтича неговият втори мандат, най-вероятно с вярата, че тя ще му обезпечи опрощение.

Опозиционните партии упорстват господин Зума да се отдръпна в този момент. Но няма изгледи някоя партия да завоюва уверено болшинство през 2019 година Вместо това опозиционните обединения ще се съюзят против АНК и ще образуват обединения в някои провинции. Те към този момент го направиха в три огромни града, където АНК не съумя да завоюва болшинство на последните избори.

Вече прекомерно дълго господин Зума насажда просвета на надменност и безотговорност измежду ръководещия хайлайф. И прекомерно дълго този крах продължава с нестихваща мощ. ЮАР би трябвало да промени курса си, преди авариралата народна власт да бъде сведена до клептокрация.

© 2017 Zakes Mda. Distributed by The New York Times Syndicate
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР