Нели Недялкова е заместник управител на БНП Париба Лични Финанси

...
Нели Недялкова е заместник управител на БНП Париба Лични Финанси
Коментари Харесай

Потребителското кредитиране достигна и задмина нивата отпреди кризата

Нели Недялкова е заместител шеф на " БНП Париба Лични Финанси " и дава отговор за сектор Бизнес и интервенции. Предишната й позиция в компанията е търговски шеф. Тя има над 10-годишен опит в компанията на разнообразни позиции, свързани с ръководството на продажбите. Професионалният й път включва и години управнически и търговски опит, добит в секторите на персоналните финанси, телекомуникациите и туризма.

- Г-жо Недялкова, по какъв начин се разви потребителското кредитиране през 2018 година и можем ли да кажем по какъв начин то се промени по отношение на миналата година?

- През последните години несъмнено има растеж на потребителското кредитиране, само че това, което е особено за 2018 година, е, че то доближи равнищата от преди рецесията и ги задмина. Имаше засилено търсене в този сегмент и това отличава миналите 12 месеца по отношение на предходните. Ръстът ни за 2018 година ни кара да имаме вяра, че и следващата година можем да имаме упования за сходно развиване. Да, темповете може да са по-слаби, само че наклонността на развиване ще се резервира. Нещата ще се развиват удобно и хората ще не престават да имат по-позитивни упования в тази посока. Това се изяснява главно с икономическата обстановка, в това число с извънредно ниската безработица. Тези фактори карат хората се усещат сигурни за приходите си, което им разрешава да мислят към този момент за съществени вложения в дома, в образованието на децата си и даже за занимания.
 Какви и какъв брой скъпи дарове си купиха българите за Коледа?
Какви и какъв брой скъпи дарове си купиха българите за Коледа?

През декември покупките са повече, само че на по-ниски цени, демонстрира изследване

- Какви са упованията за 2019 година ?

- Очакваме темповете на напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) да са една концепция по-ниски, само че никога не чакаме финансирането да се забави. Прогнозираме още веднъж двуцифрен растеж на кредитирането.

- За какво най-често българите тегл иха потребителски заеми през миналата година?

- Нямаме огромна смяна в това отношение. Една от съществени аргументи, за които се теглят заеми, е ремонтът на дома, който присъстваше в топ 3 и през предходната година. Също по този начин се теглят заеми за сливане на отговорностите. На трето място са заемите за покупка на автомобил. Интересното за 2018 година е това, че имахме огромно нарастване при финансирането за обединяване на отговорностите. Ръстът при него беше близо 20%.

- С какво си обяснявате това нарастване?

- При всяко състояние, когато клиентът има няколко заема, той би трябвало да погасява няколко вноски, в множеството случаи те са към разнообразни институции и това се явява като усложнение за него. Заради това доста по-лесен избор е консолидирането на заемите. При него се получава една вноска, която е по-удобна за клиента. В част от случаите потребителите избират да вземат и в допълнение финансиране за нови планове. Основният претекст е по-лесен метод за ръководството на задълженията.

" БНП Париба Лични Финанси " влага €3,5 милиона в нов офис в Пловдив и в централата си в София

В тях са заети над 400 души

- Каква е междинната стойност за страната на теглените потребителски заеми ?

- Средно тя е 6000 лв., а наклонността е към повишаване. Най-често интервалът при тях е за 60 месеца. В София равнището е по-високо - над 7000 лв.. При стоковите заеми междинната стойност е към 800 лв. и те са за интервал от към година.

- В изследването " Топ 10 на погашение " на " БНП Париба Лични Финанси " за 2018 година беше посочено, че при 5 от топ 10 на групите артикули, които най-често се купуват на погашение , има нарастване в цената по отношение на предходната година. За какво приказва това?

- Да, търсят се по-скъпи артикули. Това е обвързвано със сигурността, за която говорихме. Свързано е с това, че хората могат да си разрешат и си купуват по-качествени артикули с по-добри параметри на по-висока цена. Тенденцията за увеличение на междинния размер на тези артикули се вижда през последните три години. Очакваме тя да се резервира и през идната година.

- Разширява ли се асортиментът от закупуваните на погашение артикули в България?

- Да, той е доста динамичен и продуктите в топ 10 непрестанно се сменят. На процедура ние желаеме да разнообразяваме. Традиционно знаем, че се закупуват мебели, електроуреди и други устройства на погашение. Когато обследваме навиците на потребителите виждаме, че финансиране се търси и за колела, играчки за децата, аксесоари за домашните любимци и други.
 Жозе Салойо е новият шеф на БНП Париба Лични Финанси
Жозе Салойо е новият шеф на БНП Париба Лични Финанси

Има над 15 годишен опит в региона на потребителското кредитиране
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР