Нека разгледаме няколко невероятни цветя, които за съжаление са редки,

...
Нека разгледаме няколко невероятни цветя, които за съжаление са редки,
Коментари Харесай

10 изключително красиви редки цветя

Нека разгледаме няколко невероятни цветя, които за жалост са редки, застрашени, и в някои случаи, изчезнали в диво положение. Причината множеството от тях да назоваваме редки, е че хората не са в положение да живеят в съвършена естетика с природата. Например, постоянно срещан сюжет е: издигнат е язовир, който попречва избрана река да тече свободно, което предотвратява съществуването на съответен тип, което води до това избран тип птица да не получава храна, което води до избран тип цвете да не се опрашва, което в последна сметка може да докара до изгубване на цели три типа. 

 Независимо от това каква е повода те да станат необичайност, следните растения са напълно малко и мъчно бихте имали опция да си отгледате такова.

10. Нефритена лоза (Strongylodon macrobotrys)

Нефритената лоза е необичаен тип лоза, която се среща в тропическите гори на Филипините. Растението има цветове във формата на нокти, които висят на чепки, могат да доближат до три метра дължина. Цветът на цветето варира от синьо-зелено до ментово зелено. Видът се оказва извънредно сложен за разпространяване и се счита за заплашен тип, заради заличаване на местообитанието му и понижаване на естествените опрашители.

9. Рафлезия на Арнолд (Rafflesia arnoldii)

Това очарователно цвете се среща основно в тропическите гори на Индонезия. Това е едно от най-редките, най-застрашените и най-големите цветя и може да доближи обща широчина от над един метър. Интересен факт е, че пъпките на рафлезията се развиват в продължение на месеци, до момента в който цветът трае единствено няколко дни.

8. Gibraltar Campion (Silene tomentosa)

Този тип е извънредно необичаен и се среща единствено по високите скали на Гибралтар. През 1980 година растението се е считало за изчезнало. Все пак в ботаническия раздел на Гибралтар са открили, че имат няколко останали екземпляра. През 1994 година в природата е намерено цвете от планинар на непристъпни скали. То е развъдено посредством семена и се отглежда в Ботаническата градина в Гибралтар и в Кралските ботанически градини в Лондон.

7. Дърво на Франклин (Franklinia alatamaha)

Това дърво е част от чаеното семейство, само че е единственият тип в рода си и доста рядко цъфтящо растение. Родината му е в долината на река Алтамаха в Грузия, само че от началото на 19-ти век е изчезнало в дивата природа. Днес това красиво дърво ни е известно с помощта на семейство запалени градинари, които са развъдили дървото. Растението има ароматни бели цветове и листа, които се оцветяват в блестящо червен цвят през есента.

6. Папагалска човка (Lotus berthelotii)

Това е красиво цвете, което е било класифицирано като извънредно рядко през 1884 година Счита се, че е изцяло изчезнало в дивата природа. Това зашеметяващо растение е ендемит за Канарските острови и се счита, че в началото е било опрашвано от птици, които от дълго време са изчезнали. Това може би изяснява за какво растението е рядко срещано. Днес човката на папагала е култивирана в градинарството, което може да ви разреши даже да притежавате една!

5. Шоколадов космос (Cosmos atrosanguineus)

Това е пурпурен до кафяв на цвят тип космос, с татковина Мексико. За страдание е липсващ в диво положение преди повече от 100 години. Видът оцелява през днешния ден като клонинг, който е основан през 1902 година Цветята, които са създадени са с богат кондензиран червен до кафяв цвят и порастват до към 3-4 см в диаметър. Цветовете са с прелестен мирис на ванилин през лятото, което също го прави прелестно декоративно растение.

4. Koki’o (Kokai cookei)

Kokai е малко дърво, ендемично за Хавай, което пораства до към 10-11 метра височина. Било е намерено през 1860 година Дървото е е мъчно за разпространяване. През 1950 година е последният опит за размножаване, който е несполучлив. През 1970 година единственото оживяло растение е открито, само че за жалост е унищожено при пожар. За благополучие един от клоните на това последно останало дърво е избавен и вкоренен на 23 дървета.Неговата най-забележителна линия са стотиците блестящо червени цветя.

3. Жълто-лилава дамска пантофка (Cypripedium calceolus)

Това е извънредно необичаен тип дива орхидея в цяла Европа. Англия е единственият образец, където растението е по-широко публикувано. Един филиз от цветето може да бъде продаден в Съединени американски щати за Щатски долар 5000. То живее в симбиотична връзка с съответен тип мухъл, която му дава храна, досега, в който възрастните листа могат да си произведат задоволително храна.

2. Призрачна орхидея (Epipogium aphyllum)

Тази орхидея е очарователно растение, което се считаше за изчезнало в продължение на 20 години. Растението е рядко, тъй като е невероятно да се популяризира. То няма листа, не зависи от фотосинтезата и не създава своя храна. Нуждае от характерна мухъл в непосредствен контакт с корена, която го храни. Орхидеята фантом може да живее подземен в продължение на години. Цъфти единствено когато изискванията саблагоприятни.

1. Червена камелия на Мидълмист (Middlemist camellia)

Това е може би едно от най-редките цъфтящи растения в света, защото има единствено два известни екземпляра. Единият е в градина в Нова Зеландия, а другият е в оранжерия във Англия. Растението в началото е импортирано на Острова от Китай през 1804 година Цветовете му имат блестящо розов цвят и доста наподобяват на роза. Смята се, че е доста допустимо повече екземпляри от този тип да са оживели в градините на хората, без знанието за тях.

Инфо: www.artgarden.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР