Нека не допускаме постоянно връщане към миналото, провокациите обиждат ангажимента

...
Нека не допускаме постоянно връщане към миналото, провокациите обиждат ангажимента
Коментари Харесай

Ковачевски: Българската делегация в Битоля отново разпали езика на омразата

" Нека не позволяваме непрекъснато връщане към предишното, провокациите наскърбяват уговорката ни към Европейски Съюз ".

Това съобщи във видеообръщение министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, представен от МКД.

Той приказва във връзка откриването на българския клуб в Битоля преди дни.

" От първия ден на мандата ми като министър-председател споделям, че не се отбивам от обстоятелството, че диалозите сред Северна Македония и България се водят почтено и в духа на европейските полезности. Ние се придържахме към този ангажимент през целия този интервал. " Изпълнихме съответни взаимни планове, подобрихме връзките и намалихме езика на омразата ", сподели Ковачевски.

Ковачевски сподели, че последното посещаване на българската делегация в Битоля е събудили духовете на предишното и разпалило още веднъж езика на омразата и недоверието, против които Скопие се борило.

Затова, сподели той, изцяло схваща и усеща гнева на жителите през миналите дни.

" Страната ни получава своята самостоятелност след Втората международна война, в която жителите вземат участие в антифашистката национално-освободителна война. Антифашистката ангажираност на жителите е част от нашата национална еднаквост, с която се гордеем в демократична Европа.

Македонските жители са решени за участие в Европейски Съюз, само че провокации, които нараняват възприятията ни като жители, заплашват този ангажимент. Република Северна Македония е суверенна страна и ние сме длъжни да пазиме нашето достолепие. " Имаме стратегическа цел да се присъединим към Европейски Съюз, само че с достолепие с нашата национална горделивост и уникалност ", сподели Ковачевски.

Ковачевски счита, че би трябвало да продължим да работим за подсилване на разговора и възстановяване на връзките сред двете народи до окончателното споразумяване на разногласието. Но с цел да бъде сполучлив, никоя от страните не би трябвало да отстъпва обратно. " Не би трябвало да позволяваме непрекъснато връщане към предишното и ходове, които значат политическа облага и дълготрайно увреждане на нежните връзки, които построяваме ", сподели той.

" Република Северна Македония ще продължи промените във всички области, които ще приготвят страната за пълноправно участие в Съюза. " Това са процеси, които водим за наше положително, за развиването на страната ни и по-добри условия за жителите.

Припомняме, че визитата на българска делегация в Северна Македония бе знакова след абсурда, който разтресе обединението в последните две седмици във връзка оповестеното от Слави Трифонов, че министър председателят Кирил Петков непрестанно се пробва да заобиколи Договора за другарство и съдействие, подписан сред двете страни, а и ветото, наложено от страната ни върху преговорната рамка за участие на РСМ в Европейския съюз.

Българската делегация в Битоля обаче бе посрещната от локални поданици с обидни викания, измежду които " Ръцете ви са кървави ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР