Нека лидерите на парламентарните групи преди гласуването на правителство да

...
Нека лидерите на парламентарните групи преди гласуването на правителство да
Коментари Харесай

Христо Иванов: Трябва да е ясно колко депутати ща отсъстват ...

Нека водачите на парламентарните групи преди гласуването на държавно управление да разгласят обществено какъв брой от техните депутати ще отсъстват от пленарната зала и за какво. За да не се окаже, че отсам липсват 5, оттова 6, а да е ясно кой носи отговорността и да няма подозрения. Това прикани в изявление за Би Ти Ви ръководителят на парламентарната група на “Демократична България ” Христо Иванов.

Той оприличи обстановката в Народното събрание като счупени яйца, на които жълтъкът не може да се върне назад вътре. Затова съгласно него е доста значимо изборът на кабинет с който и да е мандат да не се организира с нечие неразбираемо неявяване.

Иванов изясни за какво “Демократична България ” не може да поддържа държавно управление на номинирания от ГЕРБ проф. Николай Габровски. “С проф. Габровски евентуално имаме доста допирни точки, само че въпросът не е в персоната на претендента за министър председател, която в тази ситуация провокира благосклонности, тъй като в действителност би трябвало да бъде уважавано, когато някой цивилен претендент се пробва да помогне на политическата система,  същественият въпрос е за болшинството, което ще се конструира към ГЕРБ. Ние не считаме, че с мандат на ГЕРБ ще има държавно управление, което да може да придвижи страната напред ”, сподели съпредседателят на Демократична България. И изясни, че персоналният престиж на премиера и министрите не е задоволителен те да могат да оказват въздействие върху излъчилата ги партия, тъй като рискът е още веднъж да получим държавно управление вид проф. Беров. “Въпросът не е кой ще стои в кабинета в Министерския съвет, а кой и с какви изгледи за триумф ще го поддържа в Народното събрание. Как проф. Габровски ще е поръчител за правосъдна промяна, откакто партията, която го издига, мълчи? ”, попита Христо Иванов.

Той акцентира, че без промяна на прокуратурата всеки различен орган, който се основава, даже и нова  антикорупционна комисия, ще се трансформира в палиатив. И че даже в целите, изложени от проф. Габровски се вижда ясно, че централната тематика е корупцията и върховенството на правото - и за приемането ни в Шенген, и за приемането на законите по Плана за за възобновяване и резистентност. “Не става дума единствено промяната на Иван Гешев, а за систематична смяна на прокуратурата, само че тя стартира със промяната на Гешев ”, сподели още Иванов.

Лидерът на парламентарната група на Демократична България удостовери желанието на групировката да се осъществя вторият мандат на “Продължаваме смяната ” и заяви, че се водят диалози с нея, в това число за това дали подобен кабинет да е с по-ярки политически фигури или по-неутрален.

На въпрос за изострените връзки на президента с Политическа партия, Иванов отговори, че по конституция президентът би трябвало да е медиатор сред парламентарните сили, да построява мостове. По думите му, Румен Радев се пробва да инжектира с някакви персонални съображения обстановката. Както при консултациите с Демократична България в президентството, когато се заприказва за даряване на руско оръжие за Украйна и замяната му с НАТО-вско - не  е значимо какво мисли уважавания някогашен боен по тези тематики, когато става дума за държавното управление. “Политиката не е да ми напишеш нещо в ученическия лексикон, от тази позиция бих призовал да бъдем съществени ”, прикани политиците Христо Иванов.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР