Нежни, елегантни и много красиви са бижутата, които създава Катя

...
Нежни, елегантни и много красиви са бижутата, които създава Катя
Коментари Харесай

Катя Лазарова в красивия свят на бижутата

Нежни, елегантни и доста красиви са бижутата, които основава Катя Лазарова . Израснала в семейство на бижутери, за нея напълно естествено нещата потеглят в тази креативна посока, с цел да се роди нейния личен бранд Jewels by Katya Lazarova. Катя е първият ни воин в поредицата  myStory powered by myPOS , в която ще ви поднесем редица вълнуващи срещи с хендмейд създатели, които макар провокациите през последната една година намират ентусиазъм да творят, способи да запазят дребния си бизнес и не стопират да изненадват с нови още по-красиви творения. Колко време лишава основаването на едно украшение, за какво макар онлайн продажбите персоналният контакт с хората е незаместим и по какъв метод минава през провокациите на актуалното време, си приказваме през днешния ден с Катя Лазарова.

Израснала си в семейство на създатели бижутери и като че ли за теб не е имало различен път, с изключение на този на дизайнер. Помниш ли по кое време светът на украшенията те плени изцяло?

Катя: Определено е по този начин, не съм имала доста съмнения в коя посока да поема. Като дребна прекарвах много време в ателието на майка ми и сестра ми. Точен миг, в който съм си споделила: " Това е пътят! ", не е имало. При мен нещата поеха своя натурален път през цялото време.

Твоите родители поддържаха ли те и до каква степен повлияха за това да поемеш по техните стъпки?

Катя: Подкрепиха ме. Както за мен, по този начин и за тях, това бе естественият ход за развиване. Насърчаваха ме доста и в това време бяха най-големите ми критици. Това изрично не беше елементарно, тъй като да се развия като различим създател след две наложени имена, се оказа сложна задача.

Имало ли е миг, в който да завиеш в изцяло друга посока и да не се занимаваш с това?

Катя: Имало е няколко интервала, когато съм работила напълно друга работа. Работила съм в офис и като продавач, само че постоянно съм намирала време в почивката си да седна на работната си маса и да направя някое украшение.



Кога усети, че си подготвена да имаш собствен личен бранд и по кое време сътвори Jewels by Katya Lazarova?

Катя: Аз съм от хората, които обичат да са готови. Моментът пристигна, когато зад тила си към този момент имах задоволително бижута, които да ми харесат и да желая да покажа на публиката.

Всичко изработваш на ръка. Колко време лишава изработката на едно твое украшение? Колко най-дълго време си прекарвала в ателието си?

Катя: Този въпрос постоянно е бил сложен за мен. Има неща, които ги виждаш още в главата си и се получават бързо нескрито. За други узряването на самата концепция е по-трудно, в сравнение с направата и противоположното. Във всеки случай направата на няколко произведения по едно и също време е по-лесно за мен, в сравнение с едно украшение. Най-дълго време в ателието си съм прекарвала 12, 14, 16 часа в продължение на дни.

Обичаш да работиш с разнообразни материали – благородни и неблагородни метали, камъни... При последните си модели използваш по този начин нареченото прахово боядисване. Доколко се съобразяваш с стилните трендове, когато започваш да правиш нова сбирка?

Катя: По принцип се вълнувам от стилните трендове. Следя идните сезони по какъв начин се обрисуват и виждам да вкарам по някоя такава нотка в новите си модели. Така стана и с прахово боядисаните бижута.

В миналите няколко сезона се постановиха бижута с искрящи цветове, по този начин си показах и моите.

Какво най-често те въодушевява да твориш?

Катя: Най-голямото ми ентусиазъм е хубавата дума от клиент. Това в действителност топли душата.

С какви компликации се сблъсква най-често един създател, който е трансформирал любовта към изкуството в свое главно занятие?

Катя: Трудностите са ежедневни. Най-трудно е самофинансирането и реализирането на продажби, тъй като конкуренцията е огромна и изборът е огромен.

Последната една година се трансформира в тестване, изключително за креативните специалности. При теб по какъв начин повлияха всички тези ограничавания, с които се постанова да се съобразяваме към този момент месеци наред?

Катя: Ограниченията си споделиха своята дума. Миналата година имаше интервал, в който като че ли времето бе спряло и работата съвсем не вървеше. След което преминахме в режим на мудни обороти и колелото се завъртя.



Промени ли се по някакъв метод бизнес моделът ти?

Катя: Бизнес моделът ми се разви основно към интернет продажбите. Използването на платформи като mishmashfest.com, Фейсбук и Instagram оказва помощ да държим интереса към бижутата непрекъснат, а и се доближава до доста разнообразни точки на планетата.

Много международни дизайнери споделиха, че тъкмо това затваряне им оказва помощ да се върнат към същинската мода, към същинското творчество. Какво стимулира един създател като теб да продължава да основава бижута в тези времена на рецесия?

Катя: Аз обичам да подкрепям огъня жив, а и въпреки всичко това е работата, с която си изкарвам прехраната, и би трябвало да съм гъвкава по отношение на обстановката.

Много от хората към този момент избират да пазарят онлайн, избират безконтактното заплащане. Промени ли се държанието на твоите клиенти и по какъв начин?

Катя: Тенденцията към безконтактното заплащане е от преди пандемията и това е бъдещето. От няколко години по участия на фестивали клиентите ме питат: “Мога ли да платя с карта? ”, а при отговор “не ” – доста постоянно клиентът не се връща. Това ме накара да се замисля, коства ли си да изгубвам клиент. Познати и другари ме насочиха към услугите на.



Продължаваш да участваш на огромните базари като Mish Mash Fest. Доколко е значима персоналната среща с хората, които купуват твоите неща?

Катя: Продължавам да вземам участие, тъй като персоналният контакт с хората е незаместим. Винаги има тръпка да видиш онлайн реакциите на хората. Ние сме обществени същества и както аз обичам да осъществя персонален контакт с клиенти, по този начин и те обичат да видят бижутата, да ги пипнат и усетят.

Възползваш ли се от безконтактното заплащане тогава и какви са преимуществата от него?

Катя: Миналата година се взех решение да си взема ПОС терминал от. Не чаках, че още при първата му приложимост, ще съм извънредно удовлетворена. Няколко пъти хората, виждайки устройството, сами подаваха картите си за заплащане.

За мен също е комфортно, тъй като не съм обвързана с месечна такса, парите са незабавно на мое разположение и около пандемията пожеланото заплащане за всички ни е безконтактното.

Кога ще могат хората да видят онлайн още веднъж и можеш ли да ни издадеш освен това за новата сбирка?

Катя: Новата сбирка се приготвя трескаво за идния Mish Mash Fest - Spring Edition, който ще се състои на 6 и 7 март в парк " Заимов ". Новите модели са изчистени и са микс от кръг и куб, съчетани в един размер. Остана малко време дотогава, тъй че нямам самообладание да ги завърша и покажа.



С поддръжката на myPOS

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР