Нежеланите звуци съпътстват жителите на големите градове денонощно. От шума

...
Нежеланите звуци съпътстват жителите на големите градове денонощно. От шума
Коментари Харесай

Разработена е нова тъкан, която потиска напълно звука със сила до 65 dB

Нежеланите звуци съпътстват жителите на огромните градове непрекъснато. От шума на придвижването зад прозореца до шумоленето на тв приемника зад стената. Това ни прави все по-уморени, нервни и заболели. За да понижат шумовото замърсяване, експерти от Съединени американски щати са създали звукоизолираща тъкан с дебелина не по-голяма от човешки косъм, която може да се трансформира в идеалния материал за звукоизолиране на жилищните пространства.

Преди това екипът от учени от Масачузетския софтуерен институт е работил по основаването на микрофон, направен от пиезоелектрични влакна, които генерират електричество вследствие на механична дисторция. В този случай – под въздействието на звуковите талази. След това те вземат решение да разработят устройство с противоположното деяние, написа EurekAlert.

„ Въпреки че можехме да използваме тъкан, с цел да генерираме тон, в света така и така има задоволително такава “, споделя Грейс Йънг, началник на научния екип. – Решихме, че ще е доста по-полезно да създадем тишина “.

Под въздействието на електрически сигнал пиезоелектричните нишки стартират да вибрират, генерирайки тон. За да го заглушат, учените са основали репродуктор от копринен плат, който потиска нежелания звук. Чрез управление на вибрациите на пиезоелектричните нишки, тъй че звуковите талази на тъканта да са противоположни на нежеланите талази, те съумяват да ги обезвреждат. Това е първият режим, сходен на действието на шумопотискащите слушалки. Той работи добре в дребни пространства, като да вземем за пример в ухото, само че не е подобаващ за огромни пространства.

Въпреки това, както открили учените, съществува и втори, по-любопитен режим. Ако нишките на тъканта са неподвижни, те потискат преноса на звуковите талази, като ги отразяват по същия метод, както огледалото – светлинните лъчи. Така че в случай че покриете стена с този материал, звуците, които смущават съня ви, просто няма да обхванат в стаята.

„ Ако можем да направляваме тези трептения и да ги потиснем в зародиш, можем да потиснем и шума, който ги основава “, споделя Янг.

Тестът за угнетяване на шума сподели, че в първия режим копринената тъкан може дейно да потисне равнищата на звука до 65 dB, а във втория режим преносът на звуковите талази понижава със 75%.

В бъдеще учените считат да тестват способността за угнетяване на звукови талази с разнообразни честоти. Най-вероятно това ще изисква по-сложно ръководство на сигнала и потребление на спомагателна електроника. Освен това те имат намерение да изследват по-задълбочено структурата на тъканта.

Има и други хрумвания. Преди няколко години учени откриха, че някои типове молци се избавят от прилепите, като отглеждат по тялото си звукопоглъщащи люспи. Оказа се, че тази конструкция може да бъде възпроизведена от изкуствени материали, като се получи шумоизолиращ материал с дебелина колкото пълен лист хартия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР