Неизбежното вече се случи – официално са открити частици пластмаса

...
Неизбежното вече се случи – официално са открити частици пластмаса
Коментари Харесай

Потвърдено - за пръв път намериха пластмаса в човешки организми

Неизбежното към този момент се случи – публично са открити частици пластмаса в човешко тяло, осведоми National Geographic. Пълните детайлности от проучването на гастроентеролога Филип Швабл обаче ще бъдат оповестени чак идващия месец.
В пилотно европейско изследване са открити микроскопични частици пластмаса във фекални проби, дадени от 8 души – трима мъже и пет дами, на възраст сред 33 и 65 години. Няма обаче изясненост какъв е произходът на тези частици, въпреки догатките да свързват „ находката” с неведнъж доказаното " наличие " на пластмасови частици в питейна вода, бира, готварска сол, морски блага, риба и птици. За съответния опит се допуска, че за двама от участниците е допустимо съществуването на пластмаса да е пристигнало от дъвченето на дъвка, само че останалите шестима са консумирали морска храна, а всички са пили по 25 унции вода приблизително от пластмасови бутилки. Съответно няма и цялостна изясненост какви са евентуалните опасности за човешкото здраве, защото до момента гастроентерологията не се е занимавала с вероятните проблеми.
Други значими въпроси, на които няма отговор, е по какъв начин тъкмо пластмасата е попаднала в човешките организми. Дали се е „ посипала” върху храната, която са консумирали, защото пластмасата към този момент е или идват непосредствено от пакетирането на храната? И дали в действителност тези частици, някои от които са пет пъти по-тънки от човешки косъм, могат да влязат в кръвоносната ни система и органите ни?
" Не е изненадващо – това демонстрира, че ядем отпадъците си ", разяснява Челси Рочман, еколог от Университета в Торонто.
Всяка година в Световния океан се изливат 8 млн. тона пластмаса. Съответно морските жители го гълтам, като при представители на над 114 морски типа са открити пластмасови частици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР