Неефективност в планирания от финансовия министър Асен Василев държавен бюджет

...
Неефективност в планирания от финансовия министър Асен Василев държавен бюджет
Коментари Харесай

ИПИ предлагат алтернативен бюджет, с който да спестим 5,5 млрд.

Неефективност в планувания от финансовия министър Асен Василев държавен бюджет за идващата 2024 година съзряха от Института за пазарна стопанска система, които по традиция показаха годишната си опция на държавната фискална рамка.

" Не предлагаме орязване или редуциране, или лишаване на нещо от някого, предлагаме по-разумно разходване на средствата. Така или другояче, евентуално ще има нарастване на разноските по отношение на тази година, просто нашето предложение е това нарастване да бъде по-малко ", сподели Лъчезар Богданов от ИПИ.

По отношение на налозите - икономистите упорстват за понижаване на редица ставки, само че да има по-голяма данъчна основа, т.е. изсветляване на стопанската система точно посредством въпросните ниски налози, което в последна сметка ще докара до по-голяма събираемост. Друг значим рупор в проектостратегията - да се затворят и всевъзможни малки врати в законовата рамка, които разрешават укриване на налози.

" Това ще значи и опазване на равнището на дълга на равнището от тази година, като по този начин ще останем страната с най-ниското дългово задължение в Европейския съюз ", акцентира Богданов, правейки параленост с формалните проекти на страната, които плануват взимане на нов дълг от 26 милиарда в идващите 3 години.
 С новия външен дълг Асен Василев рефинансира остарели отговорности
С новия външен дълг Асен Василев рефинансира остарели отговорности

Той не е склонен, че Политическа партия са играли с Българска социалистическа партия и Възраждане против ГЕРБ на локалния избор

Намираме се при започване на данъчна контрареволюция. Това съобщи във връзка с данъчната политика на страната финансистът и някогашен вицепремиер в кабинета на Национална движение „Симеон Втори" Николай Василев.

" Не знам дали реагирахте на наложените 15% корпоративен налог на огромните компании. Това някак си се прошмули, очаквайте и повдигане на други налози в идващите години, тъй като нямаше никой, който да се разгласи преди този момент ", предвижда той.

И продължи с прогнозите - съгласно Василев България ще последва ориста на най-задлъжнелите страни в Европа.

" Подгответе се България в идващите години да има ориста на Франция, Италия, Гърция. Това са страни, които, с моето ЕГН, не помня да са били една година на остатък. Дефицитът е опиат. "

Що касае до намаляването на разноските на страната - никой не приказва за редуциране на администрацията, уточни финансистът, а в противен случай - тя се усилва. Освен това, счита той, следва да се пристъпи към концесиониране на държавни обекти като пристанища, летища, тунели, ЖП обекти и други, което също би съкратило разноските за фиска. Следва да се вземат и незабавни ограничения по отношение на пенсионната система, която от ден на ден разчита на директни субсидии от държавния бюджет, а не толкоз на осигурителните вноски на работещите българи. И не на последно място - да се мисли за ефикасна демографска политика, като на новородено дете се дават 20 000 лв. с избрани условия, преповтори отдавнашната си концепция Николай Василев.

Това, което оферирате, е доста вярно, само че няма кой да го поддържа в Народното събрание, попари аспирациите на изказващите се Георги Ганев, икономист, само че и народен представител от " Демократична България ".

" Няма кой да го гласоподава, тъй като няма някой да получи политическа премия поради това, че това е нещо вярно, в противен случай - ще получи голямо политическо наказване. Докато българското общество си поръчва това, няма да има и политици, които да им дават опция ", прям бе Ганев. И добави - в случай че сходни ограничения влязат в пленарна зала, те биха получили най-много 2 гласа - неговият и на съратника му от Демократична България Мартин Димитров.
 Асен Василев не има вяра Народното събрание да поправя съществено Бюджет 2024
Асен Василев не има вяра Народното събрание да поправя съществено Бюджет 2024

Дефицитът остава в границите на 3% от БВП
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР