Недоволство, протести и защита на общински земи в село Къшин,

...
Недоволство, протести и защита на общински земи в село Къшин,
Коментари Харесай

Подписка и протести в защита на 230 дка общинска земя от фотоволтаици в с.Къшин

Недоволство, митинги и отбрана на общински земи в село Къшин, община Плевен, дава обещание Димитър Кирилов, с цел да се спасят 230 декара земя и да не бъде превърната във фотоволтаична централа. 

" За нас това е война, която ще продължи дълго, и митинг ще има, и ще осведомяваме обществеността на Плевен, влизам в контакт с Ловно-рибарско сдружение ", съобщи той в изявление пред БНР. Кирилов е основателят на подписката, с която хората желаят да се резервира природата в местността Елена.

" Дружеството, против което се изправяме, е рекламодател в трите огромни малките екрани ", подсети Кирилов, който ще събира подписи против капиталово желание за фотоволтаичен парк от 230 декара.

" Чайкафарма " е подала към кмета на община Плевен доктор Валентин Христов заявление за създаване на фотоволтаичен парк на повърхност от 230 декара в местността Елена. Двата парцела са обществена общинска благосъстоятелност. Документацията бързо се придвижва от община Плевен и Министерство на земеделието. Тази околност е в непосредствена непосредственост до селото и е гранична със предпазената зона Студенец, част от Натура 2000. Там е обитание на скъпи птици, виждал съм лалугери и костенурки. Ние просто желаеме птици, а не фотоволтаици. Това е единственото пасбище на селото, отглеждането на животни става невероятно при подобен фотоволтаичен парк, хората се лишават развиване и се компрометира опцията за екологичен туризъм. Покрай тази околност минава пешеходният маршрут от Плевен към карстовия каньон на река Чернелка, разгласен за предпазена околност от 1969 година. Сега си представете по какъв начин хората ще минават през 230 декара фотоволтаици, с цел да посетят природите забележителности ", изясни обстановката Кирилов.

Съветници от Плевен въобще не знаеха за желанията на " Чайкафарма ", до момента в който не ги уведомих. Очаквам отговор на питането ми до кмета, изпратил съм 4 въпроса, показа Димитър Кирилов. 

Директорът на общинското дружество " Управление на общински земи и гори "  Иван Мариновски удостовери пред БНР, че на 3 януари е постъпило заявление от " Чайкафарма " като капиталово желание за създаване на фотоволтаична централа с мощ 5 мегавата в землището на село Къшин.

" Мога да кажа какви дейности сме подхванали, а дали ще се случи действително изработката на тази централа, има доста път да се извърви. Няма нищо нелегално, ние сме длъжни да го работим ", съобщи шефът.

" Първо сме отправили запитване до Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен, попадат ли тези два парцела, посочени в заявката на " Чайкафарма " в предпазена зона или предпазени територии по Закона за предпазените територии и възможно ли е построяването на такива централи там? И в отговорите ни те ни пишат, че парцелите не попадат в предпазени зони, територии и е възможно според Закона за околната среда и Закона за биологичното многообразие няма въведени забрани за създаване на фотоволтаични и електрически централи. На 30 януари сме изпратили писмо до министъра на земеделието и храните, към момента нямаме отговор. Третата стъпка, която сме създали, е да желаяме мнение от кмета на обитаемото място – село Къшин, Пламен Петков, отговор и от него нямаме ", изясни шефът на общинското дружество " Управление на общински земи и гори " в Плевен.

Той посочи, че единият парцел е 153 декара, а другият е 75 в местността Елена и най-малко от 15 години не са отдавани от община Плевен за пасбище. 

" На места са обрасли с шубраци, които би трябвало да се почистят. За мен няма нищо нелегално, по тази причина, в случай че се преминат всички процедури, да се слагат фотоволтаични централи. Думата има Общинският съвет на Плевен ", трансферира отговорността към локалния парламент Мариновски.

Кирилов обаче не е задоволен от обяснението на общинския чиновник и съобщи, че " пропусна да спомене, че за осъществяване на процедурата по член 25 от Закона за благосъстоятелност и аграрни земи, може да бъде осъществена едвам след решение на Общински съвет за авансово единодушие за смяна на предназначението на земите ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР