Недовършените строежи и сгради винаги са притежавали собствено, уникално очарование

...
Недовършените строежи и сгради винаги са притежавали собствено, уникално очарование
Коментари Харесай

Сградите, които останаха незавършени

Недовършените градежи и здания постоянно са имали лично, неповторимо обаяние - визия, която не е осъществена до дъно, празни и огромни пространства, цялостни с неосъществени архитектурни хрумвания, и миризма на изоставено, само че не и забравено.

В множеството страни по света има десетки такива сгради, само че единствено някои от тях съумяха да запазят чара си във времето и даже да се трансфорат в туристически забележителности.

Уестминистърската катедрала

 Снимка 379677

Сградата на Уестминистърската катедрала в Лондон, Англия, се води за един от най-красивите католически храмове в света, като градежът стартира през 1895 година

Катедралата обаче към момента е незавършена, макар че се слави като " църквата-майка " на католицизма на Албиона.

Вътрешността на постройката към момента няма замазка и стените към момента са украсени от тухли, вместо от църковни рисунки.

Deutsches Stadion

 Снимка 379676

Deutsches Stadion, в превод " Немският стадион ", е впечатляващ план за спортно оборудване, стартират през неслучайната 1937 година - единствено година преди хитлеровите войски да влязат в Австрия.

Стадионът е стартират и планиран по концепция на самия Адолф Хитлер, който е желал мястото да съставлява отпратка към римския Колизеум.

Войната обаче попречва на Фюрера да приключи Deutsches Stadion, а останалите от него стени и колони могат да бъдат прегледани в град Нюремберг.

Имението " Уудчестър "

 Снимка 379678

Имението " Уудчестър " е същинска звезда на територията на Англия и се слави като населявана от духове сграда.

Правени са многочислени ТВ излъчвания по въпроса, само че нямаме съответно удостоверение за съществуването на духове там, уви.

Интересното при тази постройка е, че е приключена на половина, като готовата част е направена съвършено и с извънредно внимание към детайла, а другата е към момента в напълно недодялан тип.

Причината - аристократът, почнал плана, в някакъв миг губи положението си и изоставя постройката.

Имението по-късно е дом на бойци по време на Втората международна война и даже е спрягано за психиатрична институция.

Парламентът на Нова Зеландия

 Снимка 379675

" Парламентаристите ни са по-добри от парламентаристите ти. "

Така би звучала познатата българска ария, в случай че бе писана в Нова Зеландия. Така си мислим, най-малко.

Едно обаче е ясно - хората в новозеландския парламент несъмнено наподобяват като разбрани и сговорчиви индивиди, съдейки по обстоятелството, че повече от век работното им място съставлява незавършена постройка, а те не мрънкат.

Сградата на Народното събрание е трябвало да бъде приключена още през 1913 година, само че градежът стартира чак през 1914 година, като построяването на първата част лишава цели осем години.

Втората част по този начин и не е приключена.

Саграда Фамилия

 Снимка 218878

Започнатата през 1882 година от Антони Гауди постройка в Барселона е може би най-известният в света недовършен строителен обект.

Саграда Фамилия даже е част от наследството на ЮНЕСКО, само че до ден-днешен не е приключена.

За страдание, през 1926 година господин Гауди е блъснат от трамвай и умира. Тогава храмът е приключен на едвам 25%.

Строежът обаче продължава и до през днешния ден и е финансиран съвсем напълно от туристите, прииждащи от целия свят, с цел да видят реализацията на концепцията на Гауди.

Към момента се счита, че Саграда Фамилия ще е подготвена през 2026 година - цялостен век след гибелта на първосъздателя си.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР