Недостигът в бюджета на Здравната каса е контролируем. Това увери

...
Недостигът в бюджета на Здравната каса е контролируем. Това увери
Коментари Харесай

Управителят на НЗОК: Недостигът в бюджета на Здравната каса е контролируем

Недостигът в бюджета на Здравната каса е контролируем . Това увери в предаването „ Лице в лице” шефът на НЗОК проф. доктор Камен Плочев във връзка отчета на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев, че в Касата има 285 млн. лв. дефицит.

Очаквам доходи – към 200-220 млн. лева , сподели проф. Плочев, като посочи, че става въпрос за пари от Национална агенция за приходите и от контракти с разнообразни компании.

„ Има подписани контракти, които сега не са доизплатени, и имаме цялостна гаранция, че ще получим парите. Все отново сме септември, до декември има още време и мисля, че ще попълним тази дупка. Дори упоритостта ми е да приключим на баланс ”, акцентира той.

„ Ще дисциплинираме лечебните заведения . Ще им кажем: Ние от вас сме купили здравни услуги за толкоз пари, ще ви платим, колкото сме купили, а че вие сте изработили медицински услуги вместо за 1000 лева за 10 000 лева, това не е наш проблем”, сподели още проф. Плочев.

Утре Надзорният съвет ще дискутира тази информация доколко е справедлива и доколко имаме лостове да я създадем в границите на естественото и да успокоим обществото, добави той.

Управителят на НЗОК беше безапелационен, че за него е закононарушение да се затваря болница .

„ Начини и средства постоянно могат да се намерят. Ако затворим лечебни заведения, какво ще вършат тези хора? Обричаме ги на гибел? Това значи, че ги изправяш до стената и ги разстрелваш. Не може да се затварят болници”, акцентира той.

По думите му първият главен теч в НЗОК идва от медикаментите.

Според него става въпрос за извънредно недобре координирана и подредена система за надзор на лекарствените средства, които се употребяват в онкологията и в хематологията . „ Причината не е нито в хората, нито в докторите. Причината е в контрола. Ще го увеличим и ще създадем по този начин, че да бъде реален”, акцентира той.

„ Сега неповторимият здравен код достъп се взема от районните здравноосигурителни каси. Имам упоритостта до края на месеца хората да могат да го получават по телефона”, добави шефът на НЗОК.

До края на 2018 година електронното досие и електронното направление ще бъдат подготвени , уточни още проф. Плочев.

По думите му страната дефинира кой да е размерът на здравната вноска . „ Това е политика, която се дефинира от Народното събрание. Ако решат да усилят, доста добре ще ни дойде”, сподели проф. Плочев.

Трудно ще минат лобистите през мен, разяснява шефът на НЗОК.„ Не се срещам нито с компании, нито с хора, които знам, че ме търсят за частни интереси”, означи той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР