Недостигът на кадри в България, а и в Европа е

...
Недостигът на кадри в България, а и в Европа е
Коментари Харесай

Колко трябва да ни платят, ако сме дежурни или на разположение

Недостигът на фрагменти в България, а и в Европа е измежду аргументите измежду работодателите да набират известност двете форми на спомагателна претовареност - дежурството и времето разполагаем. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Жасмина Саръиванова, основен специалист " Социален разговор " в Българската стопанска камара. Положителните темпове на напредък на стопанската система също способстват за известността им, изключително в производствата с непрестанен цикъл на активност. Ковид рецесията форсира навлизането на формата – време разполагаем, сподели Саръиванова.
 
Времето разполагаем се ползва в браншове като сигурност и защита, опазване на здравето, произвеждане, прът центрове и други, уточни за Българска телеграфна агенция Антония Боянова, юрист в " Правен отдел " на КТ " Подкрепа ".
 
Тези две форми са и опция на работодателите да дадат спомагателни финансови тласъци на служащите и чиновниците. Плюсовете за служащите - с изключение на спомагателното заплащане, което е що се касае за ексклузивен труд със съответните удръжки, е и осигурителният принос по двата типа спомагателна претовареност. От потреблението на най-разнообразни форми на претовареност имат изгода както работодателите, по този начин и служащите, заключи Саръиванова.
 
Въвеждането на тези спомагателни трудови форми е обвързвано с фактори като непрекъсваемостта на някои производства, а не с други субективни фактори, като да речем по-голяма продуктивност през дефинира елементи на денонощието, уточни Жасмина Саръиванова.
 
Според нея България не се отличава от средноевропейското ниво по брой заети, които дават наряди или са разполагаем.
 
Приликите и разликите
 
Основната разлика сред дежурството и времето разполагаем е в това, че служащите и чиновниците при втората форма нямат задължението непрекъснато да са работното си място, а това става единствено при поява на съответна задача за осъществяване, сподели Жасмина Саръиванова.
 
В българското законодателство двете форми на претовареност са въведени в Кодекса на труда и в съответните подзаконови нормативни актове, а през последната година поради нуждата от хармонизиране с условия на общностното право се вкараха някои ограничавания, разяснява специалистът. Сред тях е условието на служащите или на чиновниците да не може да се разпорежда да бъдат разполагаем в два поредни работни дни или в две поредни работни смени, както и допълнително от два почивни дни за един месец, сподели специалистът, като посочи, че тези ограничавания не се отнасят за медиците.
 
 istock istock
По закон дежурството е организация на работа при подневно или при сумирано пресмятане на  работното време, при която заетите са на работното си място и извършват или са в подготвеност да извършват трудовите си обвързване. Времето на дежурството се включва в работното време, несъмнено в самостоятелния трудов контракт на служащия или служителя. За времето на дежурство на заетия се изплаща уговореното трудово заплащане.
 
При работата разполагаем, когато това се постанова от особения темперамент на активността, може да се уговори обвързване служащият или служителят да е разполагаем на работодателя отвън територията на предприятието, с подготвеност (при необходимост) да стартира да извършва трудовите си отговорности, разясни специалистът. Времето разполагаем не се регистрира като работно време, в случай че на заетия не е била предоставена задача за осъществяване. Ако служащият или служителят са на ненормиран работен ден, времето за разположение се открива в Правилника за вътрешния трудов ред на предприятието, като в предприятия, в които организацията на труда разрешава, може да се открива работно време с променливи граници. Необходимостта от спомагателната форма на претовареност - разполагаем, разрешава на работодателя при избрана обстановка да може да се възползва от служащия си за избрана работа и затова не се постанова той да е непрекъснато на работното си място.
 
Парите и почивката
 
Фактически осъществената работа през времето разполагаем се регистрира и заплаща като ексклузивен труд, уточни Жасмина Саръиванова. Тъй като дежурството е част от работното време, на служащия или служителя се изплаща уговореното трудово заплащане.

Служебни отговорности с персонален автомобил - къде е законовата граница

Ако сме работили в действителност по време разполагаем, законът е планувал на служащия или служителя да бъде обезпечен минималният размер на непрекъснатата междудневна и седмична отмора. Максималната дълготрайност на времето на обвързване за разположение не може да е повече от 100 часа за един месец, за едно денонощие през работни дни – не повече от 12 часа, а през почивни – не повече от 48 часа. Най-общо казано колкото повече от чиновниците или служащите от една компания са разполагаем или се включат в наряди, толкоз по-малко пъти в месеца ще им се постанова да поставят тези форми на труд, разяснява Жасмина Саръиванова, само че уточни, че поради дефицита на фрагменти това е мъчно осъществимо.
 
 istock istock
Антония Боянова от КТ " Подкрепа " посочи, че за момента по Наредбата за структурата и организацията на работната заплата минималният размер на възнаграждението за времето разполагаем е 0,10 лева./час, само че няма спънка в самостоятелен и/или групов трудов контракт да бъде уговорено по-високо.
 
Индивидуалните трудови контракти
 
Съгласието ни да даваме дежурство или да сме разполагаем се удостоверява с подписването на самостоятелен трудов контракт, само че това може да бъде уредено и в груповия трудов контракт, сподели Жасмина Саръиванова. В самостоятелния контракт се уговаря и времето, което е належащо за явяване на работа, а едвам след подписването му законодателно е решена опцията работодателят в допълнение да утвърди поименни графици за времето разполагаем или за наряди. При подозрения, че няма да може да извършва заложеното в самостоятелния контракт по отношение на дежурствата или при разполагаем, служащият или служителят категорично може да съобщи, че няма да поставя ексклузивен или нощен труд, както и труд по време на национални празници, само че това би трябвало да го създадем преди подписването на контракта, посочи специалистът.

Нормативната база обаче не изключва даже и след подписването на самостоятелния контракт заетият да се контракти с работодателя за отвод от спомагателната претовареност с анекс към самостоятелния контракт, изясни Жасмина Саръиванова. Тя обаче посочи, че в тази ситуация става въпрос за договаряне на волята на двете страни и уточни, че в случай че работодателят има потребност от избран кадър, той разчита на него, в случай, че е сключил със заетия самостоятелен трудов контракт при условия да разполага с неговата работна мощ. По Кодекса на труда работодателят може да наложи дисциплинарни санкции при нарушавания на трудовата дисциплинираност, означи специалистът.
 
В самостоятелния или в груповия трудов контракт следва да се уточни мястото, на което се намира служащият през времето разполагаем, а също по този начин и времето, належащо за явяване на работа, сподели Боянова. По думите на синдикалния специалист с промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските се вкарва обвързване на работодателя да утвърди поименни графици за времето разполагаем, които се съхраняват минимум 3 години, както и обвързване да среща авансово чиновниците с тези графици. Друго ново обвързване за времето разполагаем е за издаване на следваща заповед, в която да се показва датата и часът на явяване на работа и продължителността на положения труд, която следва да бъде формирана в 3-дневен период от деня, в който е положен трудът, сподели Боянова. 

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаНови правила, в случай че шефът желае да сме дежурни или на разположениеБез трудов контракт е всеки четвърти служащ в строителството трудов контракт възнаграждение работа разполагаем дежурство .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР