Недостигът им застрашава лечението и безопасността на пациентите. Според Световната

...
Недостигът им застрашава лечението и безопасността на пациентите. Според Световната
Коментари Харесай

България изпитва остър недостиг на медицински кадри

Недостигът им заплашва лекуването и сигурността на пациентите. Според Световната здравна организация световният дефицит на медицински експерти може да доближи 15 милиона до 2030 година, тъй че обстановката в България въпреки и от най-тежките, не е изключение в Европейския съюз, а и в международен мащаб.

По данни от 2021 година, междинният брой лекари на 100 000 души в България е над междинното европейско равнище, само че характерният дефицит на медицински личен състав продължава да пораства. Според Българския съвет за стопански разбори, страната се нуждае от към 1000 общопрактикуващи лекари, над 460 психиатри и зашеметяващия брой към 16 900 медицински сестри, 2 500 от които в София. Това не разрешава и целесъобразното съответствие с всеки доктор да работят две медицински сестри, като нормално българските лекари работят с една, а в публичните поликлиники и без здравна сестра.

Според отчет на Европейската комисия от 2018 година, част от казуса е неравномерното систематизиране на здравни експерти в...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР