Недостиг на йод: симптоми и как да си го набавим

...
Недостиг на йод: симптоми и как да си го набавим
Коментари Харесай

Недостиг на йод: ето кои са основните симптоми

Недостиг на йод: признаци и по какъв начин да си го набавим

Йодът е главен минерал, който най-често се намира в морските блага.

Използва се от щитовидната жлеза за производството на хормони, които оказват помощ за надзор на растежа, възобновяване на повредените кафези и поддържане на метаболизма.

За страдание, една трета от хората по света са изложени на риск от дефицит на йод.

С максимален риск са:
бременните дами
хората, живеещи в страни, където има доста малко йод в почвата, като Южна Азия, Югоизточна Азия, Нова Зеландия и някои европейски страни
хора, които не употребяват йодирана сол
лицата, които са на вегетарианска или веганска диета

Недостигът на йод може да докара до неприятни или даже съществени признаци, като отичане, проблеми с бременността, наддаване на тегло и усложнения с ученето.

Симптомите са доста сходни на тези при хипотиреоидизъм, когато равнищата на хормоните на щитовидната жлеза са по-ниски от естественото. Тъй като йодът се употребява за произвеждане на хормони на щитовидната жлеза, дефицитът на йод значи, че тялото ви не може да създава задоволително, което води до хипотиреоидизъм.

10 признака и признаци на дефицит на йод:

Подуване на шията
Подуването в предната част на шията е най-честият признак на йоден недостиг. Появява се при увеличение на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е дребна жлеза с формата на пеперуда, ситуирана в предната част на шията. Тя създава щитовидни хормони след приемане на сигнал от хормона TSH. Когато равнищата на TSH в кръвта се покачат, щитовидната жлеза употребява йод за производството на хормони. Когато в организма има дефицит на йод, той не може да създава задоволително хормони.

За да компенсира този недостиг, щитовидната жлеза работи интензивно, което кара клетките да порастват и да се развъждат и в последна сметка водят до отичане.

В множеството случаи се усилва приемът на йод. Ако, обаче гушата не се лекува за нескончаем интервал от време, това може да аргументи трайно увреждане на щитовидната жлеза.

Подуването в предната част на шията е постоянно срещан признак за дефицит на йод.

Неочаквано наддаване на тегло
Внезапното повишаване на тежестта е различен симптом за дефицит на йод. Може да възникне, в случай че тялото няма задоволително йод.

Това е по този начин, тъй като щитовидните хормони оказват помощ да се управлява скоростта на метаболизма ви, а това е развой, посредством който тялото ви трансформира храната в сила и топлота.

Когато равнищата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски, тялото ви изгаря по-малко калории неподвижен. За страдание, това значи, че повече калории от храната, която ядете, се съхраняват като мазнини.

Умора и уязвимост
Умората и слабостта също са постоянно срещани признаци за дефицит на йод.

Тези признаци се появяват, тъй като тироидните хормони оказват помощ на тялото да създава сила.

Когато равнищата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски, тялото не може да изразходва толкоз сила, колкото нормално. Това може да докара до спад на енергийните ви равнища и да ви накара да се почувствате слаби.

Косопад
Хормоните на щитовидната жлеза оказват помощ за надзор на растежа на космените фоликули. Когато равнищата на тироидните хормони са ниски, космените фоликули могат да спрат да се регенерират. С течение на времето това може да докара до загуба на коса.

Суха, белеща се кожа
Сухата кожа може да се появи при доста хора с дефицит на йод. Когато равнищата на тироидните хормони са ниски, това може да докара до суха, белеща се кожа.

В допълнение, хормоните на щитовидната жлеза оказват помощ на тялото да контролира потта. Хората с по-ниски равнища на тироидните хормони, са склонни да се потят по-малко от хората с естествени равнища на хормоните на щитовидната жлеза.

Тъй като потта оказва помощ да поддържате кожата си влажна и хидратирана, неналичието на пот може да бъде друга причина за сухата кожа.

Усещане за мраз
Усещането за мраз е постоянно срещан признак за дефицит на йод. Тъй като йодът се употребява за произвеждане на тироидни хормони, дефицитът на йод може да докара до понижаване на равнищата на тези хормони.

Тъй като тироидните хормони оказват помощ да се управлява скоростта на метаболизма ви, ниските им равнища могат да доведат до забавянето му. Бавният метаболизъм генерира по-малко топлота, което ще ви накара да почувствате мраз.

Промени в сърдечната периодичност
Пулсът ви е мярка за това какъв брой пъти бие сърцето ви в минута.

Недостигът на йод може да накара сърцето ви да бие по-бавно от нормално, до момента в който прекомерно огромното количество може да накара сърцето ви да бие по-бързо от нормално.

Тежкият йоден недостиг може да аргументи извънредно занимателен сърдечен темп. Това може да ви накара да се почувствате слаби, изтощени и замаяни.

Проблеми с ученето и запомнянето
Недостигът на йод може да повлияе на способността ви да учите и запомняте.

Всъщност изследванията са открили, че хипокампусът, частта от мозъка, която управлява дълготрайната памет, наподобява по-малък при хора с ниски равнища на тироидните хормони.

Проблеми по време на бременност
Бременните дами са изложени на висок риск от йоден недостиг. Повишената потребност от йод продължава по време на кърменето, защото бебетата получават йод посредством кърмата.

Ако не се употребява задоволително йод по време на бременността и кърменето, това може да аргументи нежелани реакции както за майката, по този начин и за бебето.

Тежък или неточен менструален цикъл
Това е по този начин, тъй като ниските равнища на тироидните хормони пречат на хормоните, участващи в регулирането на менструалния цикъл.

Източници на йод:
пълнозърнест самун
кисело мляко
йодирана сол
скариди
яйца
риба звук
сушени сливи

Водораслите нормално са превъзходен източник на йод, само че зависи от кое място идват. Тези, които идват от Япония, са богати на йод.

По-малки количества от този минерал се намират и в разнообразни храни като риба, миди, говеждо месо, пилешко месо.

Вижте още: Десертът, по който полудяха всички: вижте рецептата!

Най-добрият метод да получите задоволително йод е да добавите йодирана сол към храната си. Половин чаена лъжичка (3 грама) дневно е задоволително, с цел да се избегне дефицит.

Ако смятате, че имате дефицит на йод, най-добре е да се консултирате с вашия доктор.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР