Недостиг на медици и застаряващи специалисти отчитат от национални асоциации

...
Недостиг на медици и застаряващи специалисти отчитат от национални асоциации
Коментари Харесай

Над половината сестри и личните лекари са над 60 г.

Недостиг на медици и застаряващи експерти регистрират от национални асоциации на заетите в опазването на здравето. 
Близо 4000 са общопрактикуващите лекари в България, а междинната им възраст е към 60 година, съобщи пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доцент Любомир Киров.
У нас парите за първична помощ са 5 пъти по-малко от Европейски Съюз, а за един обзор българският общопрактикуващ доктор взема приблизително не повече от 12 лв.. 
На 8 март от сдружението изпратиха писмо до служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев, във връзка със запитвания от  новозавършили медици, искащи да специализират " Обща медицина " и проблемите, с които се сблъскват.
По думите на доцент Киров има предпочитание измежду младите медици да станат общопрактикуващи лекари. Според него има още какво да се направи, с цел да стане Общата медицина по-привлекателна компетентност. " От една страна - разрешаване и въвеждане в приложимост на нашите практики на спомагателни способи за диагностика и благоприятни условия за лекуване и въпреки това - доста възстановяване на финансирането и разпоредбите на работа. Самият метод на специализиране на " Обща медицина " също се нуждае от усъвършенстване ", уточни доцент Киров. Той напомня данни от извършено през 2007-2008 година, е посочило, че 74% от общопрактикуващите лекари изпитват междинна и висока степен на " бърнаут " (синдром на прегарянето).
Недостигът на медицински сестри е другият мъчителен проблем на българското опазване на здравето. Около 63% от медицинските сестри в България, които в този момент работят в лечебните заведения, са над 63 година, т.е. в пенсионна възраст, разяснява ръководителят на Управителния съвет на Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева. И сестрите, и акушерките у нас извънредно незадоволителни, заради което се постанова да работя на повече от едно място, а тези, които работят единствено на едно място, са принудени да правят работата на двама или трима души. Има изследвания, съгласно които 82 % от медицинските експерти настояват, че имат всички признаци на " синдрома на изпепеляването ". Останалите 20% също имат признаци, само че не са достигнали крайната степен на " синдрома изпепеляването ", изясни Василева. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР