Недостатъците на машините за гласуване раждат странни казуси, сред които

...
Недостатъците на машините за гласуване раждат странни казуси, сред които
Коментари Харесай

Един човек – два гласа: Из странностите на машинния вот

Недостатъците на машините за гласоподаване раждат странни проблеми, измежду които Централната изборна комисия (ЦИК) от време на време се губи.

Пример за подобен случай е машинна секция в Радомир. Избирател е дал своя вот, само че устройството не изкарва контролна квитанция и не регистрира вота му. От секционната комисия му дават втора карта, с която той гласоподава още веднъж. Тогава обаче машината изкарва две бележки и регистрира два пъти гласа му.

От районната изборна комисия (РИК) в Перник, която дава отговор за въпросната радомирска секция, разясняват случилото се с „ Информационно обслужване ”, след което търсят мнението на ЦИК. Казусът рапортува членът на комисията Емил Войнов, който предложи едната от двете контролни разписки да бъде унищожена и да се преброят всички бележки в секцията. Колегите му безмълвно поддържаха предлагането му, освен това с единогласие.

Отрезвяване

Малко по-късно обаче някои се усетиха, че са създали неточност. Шефът на ЦИК Камелия Нейкова напряко изиска концепцията на Войнов да се прегласува и отхвърли. „ Считам, че е неуместно да сме дали своят вот такова нещо – да се унищожи контролна квитанция ”, поддържа я Йорданка Ганчева. И уточни, че комисарите могат, в случай че решат да изискат самата машина, с цел да прегледат какво е записано в нея.

Войнов обаче държеше на своето: „ Значи тук машината за гласоподаване не е отговорна. Просто един гласоподавател е дал своя вот два пъти, два пъти му е регистриран гласът и машината е разпечатала две контролни разписки. Това е фактическото състояние. Ако приемем, че пристигна в ЦИК протокол с противоречие и вършим разбор, ние от кое място ще знаем този двоен глас за коя партия или коалиция е? ”

А тайната на вота?

Притеснена се намеси секретарят на комисията Севинч Солакова: „ Какво ни дава право ние да разкрием вота? Никой няма право да разкрие вота на гласоподавателя, в случай че той не желае това. А ние ще му разкрием вота, ще извадим даже от флашката този глас. Кой ни дава право на това? ”

„ Как по този начин ЦИК взима решение да унищожава глас? Поредният парадокс в ЦИК ”, стартира да се повтаря Ганчева. А също и Нейкова, която съобщи, че предното единомислещо гласоподаване е „ неразбирателство ”, което би трябвало да се поправи.

„ Първо, аз не споделям, че вотът на гласоподавателя е оголен. Никой не е споделил, че разписките са разгънати. Второ, ние не унищожаваме глас, а вие оферирате да узаконим това един гласоподавател да може да гласоподава два пъти и да му се регистрира два пъти гласът. Това оферирате вие ”, реагира обиден Войнов.

Как се унищожава глас?

Това възпламени сътрудниците му. „ Моля да не вменявате какво узаконяваме. Аз не знам ние по кой ред ще унищожим квитанция и ще дадем такива инструкции на районната изборна комисия, а тя на секционната изборна комисия. Коя тъкмо квитанция ще изкараме от кутията, по какъв начин ще я изкараме, по какъв начин ще я унищожим и къде ще го опишем това нещо? ”, избухна Ганчева.

„ Проблемът е за какво въобще е позволен да гласоподава два пъти ”, зачуди се зам.-шефът на ЦИК Росица Матева. „ Той би трябвало да има две разнообразни карти. Кой му ги е дал? ”, възмути се на собствен ред Димитър Димитров.

Накрая полемиката се изчерпа, предлагането на Войнов беше гласувано още веднъж и отхвърлено. Но наподобява остана условието към РИК-Перник в радомирската секция да бъдат преброени още веднъж всички разписки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР