Недообмислени социално-икономически мерки заради кризата с коронавируса у нас представиха

...
Недообмислени социално-икономически мерки заради кризата с коронавируса у нас представиха
Коментари Харесай

Държавата ще плаща заплати и ще излива пари в избрани фирми

Недообмислени социално-икономически ограничения поради рецесията с ковид у нас показаха в неделя икономическите министри от кабинета " Борисов 3 ".

Две са главните ограничения на държавното управление – в поддръжка на заетостта и на ликвидността на най-засегнатите бизнеси. Данъчна или банкова почивка, както и прекъсване на комуналните сметки, каквото предложи Българска социалистическа партия, няма да има.

Държавата ще поема 60% от заплатите на служащи в частни компании, които биха били уволнени поради ограничаващите ограничения по време на изключителното състояние, разгласи финансовият министър Владислав Горанов. Границата от 60% е равна на компенсацията за безработица, които биха получили същите чиновници от Национален осигурителен институт, в случай че в действителност бъдат съкратени. За да резервира заетостта им, страната е подготвена да заплати 60% от заплатите им за един месец, посочи финансовият министър.

От думите му не стана ясно по какъв начин тъкмо страната ще дефинира кои тъкмо от към 3 милиона работещи българи ще поддържа финансово, както и дали мярката важи за самоосигуряващите се лица, които също търпят загуби.

Другата водеща икономическа мярка е обезпечаване на ликвидна поддръжка за най-засегнатите бизнеси през Българската банка за развиване, която на следващия ден ще бъде в допълнение капитализирана. През годините ББР потвърди, че не извършва главната си функционалност да поддържа дребния и междинния бизнес, а се потвърди като банка на бизнес приятелите на властта, отпускайки големи заеми на компании, свързани с Георги Гергов, Румен Гайтански – Вълка, Делян Пеевски и други Не е ясно по какъв начин в изискванията на изключително състояние ще се гаратнира обективен механизъм, по който всяка закъсала компания да има достъп до ликвидността на ББР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР